Tips Penjagaan Makanan & Kesihatan

Buku berjodol Tips Penjagaan Makanan & Kesihatan ialah antara bahan bacaan yang paling menarik perhatian saya. Ia mengandungi  26 bab, disusun oleh Luqman Hakim dan diterbitkan oleh al-Hidayah Publications. Bab-bab tersebut ialah;

i)                    Islam dan kesihatan.

ii)                  Khasiat lobak merah.

iii)                Kuman dan hubungannya dengan penyakit.

iv)                Lemak.

v)                  Khasiat sayur-sayuran.

vi)                Kaedah mengatur makanan.

vii)              System perubatan Biomehemics Dr.Schussler

viii)            Peraturan-peraturan makan minum yang sihat

ix)                Bahaya bahan-bahan kimia.

x)                  Kalsium.

xi)                Khasiat bawang putih.

xii)              Vitamin P.

xiii)            Vitamin E.

xiv)            Mustahaknya mendapat udara bersih yang cukup.

xv)              Senaman.

xvi)            Mustahaknya cahaya matahari.

xvii)          Vitamin kumpulan B.

xviii)        Vitamin C.

xix)            Mustahaknya tidur dengan cukup

xx)              Hikmah puasa dari segi kedoktoran.

xxi)            Menyedari tujuan hidup.

xxii)          Barah.

xxiii)        System kedoktoran homoeopathy.

xxiv)        System kedoktoran naturopathy

xxv)          Tabiat-tabiat hidup yang kurang sihat.

xxvi)        Sebab-sebab penyakit.

 

Dalam bab (1) Islam dan Kesihatan, topic-topik yang diulaskan ialah;

i)                    Hikmah solat.

ii)                   Hikmah puasa.

iii)                 Ibadah haji.

iv)                 Kehidupan Rasulullah.

v)                  Sunnatullah mengatur alam.

vi)                 Kedudukan manusia.

vii)               Akibat melanggar hukum sunnatullah.

 

Dalam bab (5) khasiat sayur-sayuran berikut dijelaskan;

i)                    Bayam.

ii)                   Kobis.

iii)                 Tomato.

iv)                 Mentimun.

Dalam bab (6) Kaedah mengatur makanan;

i)                    Dasar-dasar pemilihan makan minum yang sihat.

ii)                   Bahagian pemilihan makan minum yang harus dijauhi.

Dalam bab (7) Sistem perubatan Biochemics Dr.Schussler.

i)                    Pengasas system biochemics.

ii)                   Pentingnya garam tisu.

iii)                 Kalsium posforan

iv)                 Magnesia posforan.

Dalam bab (8) Peraturan-peraturan makan yang sihat;

i)                    Persediaan makanan

ii)                   Peraturan mencampur jenis makanan.

iii)                 Sukatan atau kadar makanan.

iv)                 Adab makan.

v)                  Peraturan lepas makan.

Dalam bab (9)  bahaya bahan-bahan kimia;

i)                    Makanan mengandungi kimia.

ii)                   Bahan kimia pada binatang.

iii)                 Batas umur manusia.

Dalam bab (12) vitamin P;

i)                    Penemuannya.

ii)                   Fungsi vitamin P.

iii)                 Bioflavonoids.

iv)                 Khasiat bioflavonoids.

v)                  Sumber dan keperluan.

Dalam bab (13) Vitamin E;

 

i)                    Fungsi Vitamin E.

ii)                   Rawatan penyakit diabetes.

iii)                 Merawat kemandulan.

iv)                 Merawat penyakit jantung.

v)                  Sumber dan Sukatan.

Dalam bab (17) Vitamin kumpulan B;

i)                    Vitamin B1

ii)                   Vitamin B2.

iii)                 Nicotinic Acid.

iv)                 Biotin.

 

Bab (20) hikmah puasa dari segi kedoktoran;

i)                    Mujarabnya dari segi pengubatan.

ii)                   Penyesuaian Islam dengan sains kedoktoran.

iii)                 Peraturan berbuka.

Bab (22) Barah;

 

i)                    Pendapat yang keliru.

ii)                   17 jenis rawatan barah.

iii)                 Garam (antara penyebab barah).

iv)                 Peraturan makan yang salah.

v)                  Rokok atau pengotoran udara?

vi)                 Bagaimana mencegah barah.

 

Bab (23) Sistem kedoktoran Homoepathy;

i)                    Pengasas homoepathy.

ii)                   Punca penyakit..

iii)                 Jenis penyakit.

iv)                 Cara rawatan.

Bab (24) Sistem kedoktoran Naturopathy;

i)                    Apa itu naturopathy.

ii)                   Perbezaannya dengan Allopathy.

iii)                 Sebab-sebab penyakit.

iv)                 Kaedah rawatan.

Akhir sekali bab (26) Sebab-sebab penyakit;

i)                    Peraturan makan minum yang salah.

ii)                   Sembelit.

iii)                 Faktor-faktor kejiwaan.

iv)                 Faktor-faktor lain.

TaugehSedikit sebanyak huraian buku ini dapat menambahkan pengetahuan kepada kita tentang kesihatan yang berasaskan kaedah permakanan yang betul serta gaya hidup yang sihat untuk diamalkan. Dalam masyarakat Asia Tenggara khususnya dikalangan rumpun Melayu, taugeh atau kacang cambah begitu mahsyur digunakan sebagai makanan sama ada dimakan secara mentah ataupun dimasak terlebih dahulu. Bagi mereka yang mementingkan cita rasa enak, ulam taugeh ini biasanya dimasak dengan berbagai cara seperti rebus atau celor. Namun bagi mereka yang mengutamakan khasiatnya, taugeh lebih afdhal dimakan secara mentah-mentah (fresh) kerana ia lebih kaya dengan vitamin E. Menurut buku kesihatan ini,  peranan utama vitamin E ialah untuk mengubati penyakit kencing manis, kemandulan dan juga penyakit jantung. Vitamin E juga boleh diperolehi daripada bahan makanan yang lain seperti jagung, kacang soya, bayam, salderi, sengkuang, kobis, kacang hijau dan minyak sayur-sayuran.

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: