Antara Baka Kambing Terbaik, Terpilih dan Terbilang.

Peningkatan kadar import daging kambing di negara ini adalah berasaskan peningkatan permintaan daging. Mengikut statistic yang dilaporkan, pengeluaran dan permintaan daging kambing dari tahun 2002 sehingga tahun 2005 adalah sentiasa meningkat dan terus meningkat sehingga tahun 2010. (sila lihat rajah di bawah)

 

Tahun

2002

2003

2005

2010

Pengeluaran

(ribu m.t)

1.21

1.30

1.50

2.18

Permintaan

(ribu m.t)

15.10

15.60

16.80

21.30

Kadar saradiri (%)

8.01

8.33

8.93

10.23

 

Menyedari masalah kekurangan kambing ekoran permintaan daging yang sentiasa meningkat, peternakan kambing di kalangan bumiputera adalah amat digalakkan bagi mengurangkan kadar import daging kambing dari luar serta sekali gus dapat menghalang pengaliran wang ke luar negara dengan kadar yang amat banyak. Meskipun begitu penternakan kambing khususnya kambing baka bukannya merupakan suatu kerjaya yang boleh dilakukan secara sambil lewa sahaja. Ia memerlukan minat, semangat serta ketekunan seseorang peternak bagi menjamin usaha mulia ini akan berjaya.

 

Terdapat pelbagai jenis baka kambing. Antara yang tersohor dijadikan ternakan ialah kambing kacang (katjang), Jamnapari, Anglo Nubian, British Alpine, Saneen, Toggenburg dan Boer. Lazimnya kambing-kambing ini dikacuk bagi mendapatkan baka yang lebih baik, tahan lasak dan berdaya produktivi.

 

Kambing Kacang: merupakan baka asas yang perlu dipertingkatkan. Walaupun ianya kecil dan pendek, kambing Kacang (Katjang) amat tahan lasak. Mengikut kajian Jabatan Perkhidmatan Haiwan, hanya 40% kambing tempatan yang dilihat di kampung-kampung merupakan kambing Kacang (asli). Selebihnya adalah kambing kacukan dengan pelbagai baka yang dibawa masuk ke Malaysia. Selain dari saiz badannya, ia mempunyai tanduk yang melentur ke atas dan kebelakang. Telinganya tegak kesisi dan janggut terdapat pada kambing jantan dan jarang pada kambing betina. Dari pandangan sisi, mukanya kelihatan lurus dan tirus. Lehernya pendek dan bahagian belakang lebih tinggi dari bahu. Kulit badannya nipis tetapi berbulu kasar. Warna bulu biasanya hitam, coklat dan kadangkala terdapat tompok-tompok. Purata ketinggian 55-60 cm. Kadar kelahiran kembar adalah baik dan pengeluaran susu adalah sedikit ia itu 0.3 kg/hari (3 bulan pertama) dan 0.2 kg/hari (4-6 bulan). Berat lahir ialah 1.6 kg (Jantan) dan 1.8 kg (Betina) manakala berat dewasa , 25-30 kg (Jantan) dan 20-25 kg (Betina).

Jamnapari: Mengambil nama sempena sungai Jamna (Jamna par) di Uttar Pradesh , India dimana ia banyak terdapat. Kambing Jamnapari juga banyak terdapat di Agra, Mathura dan daerah Etawa di Uttar Pradesh , Bhind dan daerah Morena di Madhya Pradesh. Walau bagaimanapun dipercayai baka Jamnapari berdarah tulin (fullblood) *****a terdapat di 80 buah kampung di pinggiran Batpura dan Chakar Nagar di daerah Etawa. Jamnapari tulin (Fullblood) sudah menuju kepupusan dimana bancian 1972 mendapati Jamnapari Tulin terdapat kurang 5000 ekor di India dan kebanyakannya terdapat di kawasan Chakar Nagar (antara lurah Jamna dan Chambal).
Ia bersaiz besar dengan kepelbagaian warna bulu. Warna putih dengan sedikit (patches) warna gelap di kepala dan leher merupakan warna yang biasa kelihatan. Hidungnya amat cembung (highly convex nose line) dengan sekelompok bulu diatasnya. Mulut nya berbentuk ‘parrotmouth’ . Telinganya amat panjang (26.79cm) , berlipat dan jatuh kebawah. Kedua-dua jantina mempunyai tanduk (8.69cm). Ekor pendek dan kurus. Bulu yang tebal dan panjang di bahagian paha dan pinggul , dikenali sebagai ‘feathers’ merupakan ciri yang utama. Jamnapari juga dipanggil kambing dwi-guna kerana pengeluaran susunya yang baik selain daging. Labu susunya berkembang baik seperti baka-baka susu dengan puting susu yang besar.

 

British Alpine: Baka British Alpine dikembangkan di Great Britian pada awal 1900an. British Alpine merupakan binatang yang berbadan tinggi, ranggi dan berpenampilan anggun.. Telinga tegak dengan sedikit mengarah ke depan. Belakang lurus dengan sedikit tinggi dibahagian pinggul. Kakinya kuat dan lurus. Pengeluar susu yang baik , amat sesuai di negara beriklim sejuk dan tidak sesuai dipersekitaran yang mempunyai kelembapan udara yang tinggi. Species ini berwarna hitam dengan jalur putih dimuka. Bulunya pendek, halus dan berkilat. Kambing jantan selalunya mempunyai bulu yang lebih panjang.

Saneen: Saanen berasal dari Lembah Saanen di Switzerland dan merupakan baka kambing tenusu yang popular di Eropah. Kulitnya berwarna tan atau olive dan diliputi bulu putih atau krim yang halus & pendek (short fine white coat).Tompok hitam adakalanya terdapat dikulit telinga, hidung dan labu susu. Hidungnya lurus dan muka berbentuk segitiga. Telinganya sederhana dan tegak ke sebelah dan ke depan. Tanduk didapati pada jantan dan betina dengan kekacang dileher. Ekornya tipis dan pendek serta memiliki kaki yang lurus dan kuat. Berat lahir adalah 3.0 kg (Jantan) dan 3.3 kg (Betina) sementara berat dewasa 68-91 kg (Jantan) dan 36-63 (Betina). Tinggi yang ideal untuk Doe adalah 81 sm dengan berat lebih kurang 61 kg, manakala Buck, 94 sm dan berat 81 kg. Pengeluaran susu dibawah pengurusan yang baik di Malaysia boleh mencapai lebih 3 kg/hari (Purata 2 – hampir 5kg/hari) atau pun 500 kg – 1200 kg untuk tempoh laktasi 250 hari (purata 800 kg). Kandungan butterfat susu 3-4%.

Toggenburg: Toggenburg juga berasal dari Switzerland dan dipercayai baka kambing tenusu yang tertua diketahui. Ia dipercayai baka tenusu yang paling kecil (didalam kelasnya) tetapi padat. Namanya mengambil nama lembah Toggenburg di daerah Obertoggenburg, Switzerland.

Kambing susu ini amat popular selepas Saanen terutama sekali di Amerika Syarikat. Togs merupakan ternakan yang robust, aktif dan sentiasa bertenaga. Warnanya dari coklat kekuningan (light fawn) ke coklat gelap. Terdapat jalur putih dari mata ke muzzle, hujung telinga, lutut ke kaki serta belakang/pinggul (rump) dan ekor. Ketinggian yang ideal ialah 79 sm untuk Doe dan 90 sm untuk Buck. Ciri-ciri lain seperti berat lahir dan pengeluaran susu begitu menghampiri Saanen. Purata butterfat susu 3.7%.

Boer: Asal usul Boer tidak begitu jelas Namun ramai penyelidik mempercayai ia mempunyai gene pool dari pelbagai baka terutama kambing asli Afrika yang diternak oleh suku Namaqua Hottentots dan suku asli yang hidup berpindah randah dan tersohor dengan jolokan Southern Bantu. Boer bermaksud ‘farm’ atau ‘ladang’ dalam bahasa Belanda.

Kakinya pendek, tegap serta berisi. Paha dan bahagian belakangnya juga tegap dan berotot. Kambing Boer jantan mencapai berat 110-135 ketika matang manakala kambing betina 90-100 kg. Daging Boer terkenal keenakannya. Buat masa ini ia mendapat pasaran yang begitu tinggi di Amerika Syarikat terutama untuk kacukan Boer yang mempunyai 75% atau lebih darah Boer. Boer kini menjadi kegilaan pengusaha/penternak di Malaysia  selain daripada Peranakan Ettawah(PE).

 

 

 

 

2 responses to this post.

 1. Posted by Hj Azmi on 8 March 2010 at 5:18 am

  Saya dari Brunei Darussalam,berkeinginan hendak mengimport kambing jamnapari untok di ternakkan. Berapakah harga angaran 30 ekor kambing betina dan dua ekor jantan sehingga kekandang kami?

  Reply

  • Saudara Hj.Azmi,
   saya hanya baru di peringkat permulaan dan belum pernah memelihara kambing sampai berpuluh-puluh ribu ekor. Oleh itu, saya tak mampu untuk anggarkan harga 30 ekor betina dan dua ekor pejantan untuk sampai ke kandang saudara. Minta maaf.

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: