Khasiat susu dan daging kambing.

Kambing atau nama saintifiknya Capra Aegagrus merupakan species mamalia yang dipelihara sebagai ternakan. Terdapat juga kambing liar yang tinggal di kawasan berbukit yang dikenali sebagai kambing gurun dan ia merupakan haiwan dilindungi. Kambing adalah haiwan pemakan daun atau maun. Makanan utamanya adalah rumput-rampai dan dedaun pokok. Seekor kambing dewasa memerlukan 4-5 kg rumput segar sehari. Penjagaan makanan amat perlu dititikberatkan. Ini kerana selain daripada aspek pencemaran habitat (persekitaran kandang), kebanyakan penyakit yang dihidapi oleh seseekor kambing adalah berpunca daripada pencemaran makanannya sendiri. Oleh itu, pemberian makanan yang seimbang perlulah difahami agar kesihatan dan kecergasan kambing dapat sentiasa dikekalkan. Jenis-jenis makanan yang boleh diberikan perlulah dirujuk terlebih dahulu dengan penternak yang telah sedia ada. Ini kerana makanan yang diberikan oleh setiap penternak dan kandang adalah berbeza.

Haiwan ini membiak dengan cara melahirkan anak dan menjaganya hingga dewasa. Penjagaan yang rapi serta betul perlulah diberikan sewaktu kambing ingin melahirkan anak. Tindak-tanduk kambing sewaktu melahirkan anak dan selepas melahirkan anak ada menunjukkan perbezaan. Namun terdapat juga ibu kambing yang kurang mahir menjaga anak yang baru dilahirkan kerana keletihan terutamanya bagi kambing bunting kali pertama. Kolestrum atau susu awal amat penting bagi anak kambing yang baru dilahirkan. Sekiranya ibu kambing mati, ibu kambing tumpang mesti disediakan bagi memastikan anak tersebut mendapat kolestrum. Jika proses penyediaan ibu tumpang tidak berjaya, peternak perlu berperanan lebih aktif  dengan memerah susu ibu tumpang untuk diisikan dalam botol susu lalu diberikan kepada anak kambing itu.

Al-Imam Malik menukilkan sebuah hadis dalam kitabnya al-Muwatta`; Rasulullah bersabda “Bukanlah daripada kalangan nabi melainkan dia itu seorang gembala kambing”. Lalu beliau ditanya “Dan Tuan juga wahai Rasulullah?” Jawabnya “Dan saya juga”.

Begitu juga Abu Hurairah r.a menukilkan sebuah hadis Rasulullah yang menyentuh tentang kambing: “Allah tidak mengutus seorang nabi kecuali dia itu seorang gembala kambing”. Maka para sahabatnya bertanya “Adakah Tuan juga?” Jawab beliau “Ya, aku pernah menggembala kambing dan bertanggungjawab ke atas  beberapa bahagian penduduk Mekah”.

Kedua-dua buah hadis ini membuktikan bahawa semua para Anbiya`adalah gembala kambing. Malah jika dirujuk kepada kitab-kitab kisah para Anbiya’, ternyata sekali ternakan kambing adalah salah satu sunnah dalam kehidupan  sekalian para ‘Anbiya seperti Nabi Syuib, Nabi Musa dan Nabi Muhammad. Dalam kitab Qasas al-Anbiya, Ibn Katsir menyatakan anak nabi Adam, Habil merupakan peternak kambing yang pertama di muka dunia. Ternyata haiwan ternakan itu adalah milik bapanya, Nabi Adam a.s.

Abu Hurairah juga meriwayatkan sabda Rasulullah “Asas kekufuran ada di arah matahari terbit, megah dan angkuh ada pada pemilik kuda dan unta, mereka yang bersuara nyaring (bising) ialah pemelihara haiwan berbulu (arnab, kucing) dan ketenangan itu ada pada gembala kambing”. (Hadis ini turut dinukilkan oleh al-Imam Malik dalam kitabnya al-Muwatta`).

Dalam sebuah mafhum hadis yang sanadnya disandarkan kepada Abu Said al-Khudri mengata bahawa Rasulullah pernah bersabda “Akan tiba suatu masa di mana kambing merupakan sebaik-baik harta bagi orang Islam. Orang Islam akan memeliharanya di puncak-puncak bukit dan di lembah-lembah, hidup terpencil dari masyarakat demi memelihara agama daripada ditimpa bencana”. Malah menurut Abdullah bin Mas’ud semasa beliau bertugas sebagai gembala kambing milik Utbah bin Mu’aith, susu kambing segar merupakan minuman kegemaran Rasulullah dan beliau meminumnya secara langsung setelah diperah dari tetek kambing betina. Secara tidak langsung, semua fakta ini menunjukkan betapa kambing itu merupakan satu kepentingan asasi dalam kehidupan manusia.

Selain tanduk dan kulitnya yang boleh dijadikan perhiasan, kambing juga merupakan sumber utama susu (white gold) yang berkhasiat dan daging yang berzat (red gold) jika dibandingkan dengan species ternakan lain seperti lembu, kerbau dan unta. Susu Kambing adalah makanan semulajadi berkhasiat yang diperlukan untuk kesihatan badan seharian. Ianya sesuai untuk semua lapisan umur. Susu ini boleh diminum panas atau sejuk malah boleh dibuat dadih, ais krim, keju dan mentega. Pada masa sekarang industri kosmetik mengeluarkan berbagai produk berasaskan susu kambing seperti syampu, krim muka, sabun, pewangi dan juga krim pencukur. Antara keistimewaannya ialah; mengandungi protein, enzim dan vitamin A yang baik untuk mata serta vitamin D yang sesuai untuk penguatan tulang, faktor anti-antritis (inflamasi sendi) dan anti barah, dapat mengubati demam kuning, penyakit kulit, gastrik, lelah (asma), insomnia dan ulcer. Ia juga mudah dihadam kerana zarah lemak lebih kecil. Malah susu kambing yang disimpan di tempat sejuk atau sejuk beku tidak akan berubah kualitinya.

Sementara daging kambing atau chevon (red gold) yang berzat lagi sedap dimakan dikenali sebagai “naturally occuring health meat” memiliki ciri-ciri berikut; kalori rendah, kadar lemak rendah nisbah lemak tidak tepu/ lemak tepu tinggi dan kandungan kolestrolnya rendah. Menurut kajian Dr.Peter J.D Adamo- daging kambing amat sesuai untuk darah jenis “O” , “B” dan “AB” yang dimiliki oleh seramai 75% rakyat Malaysia.  Sementara Dr.John R.Addrizzo pula menegaskan daging dan susunya mampu menghindari penyakit jantung dalam artikel beliau “Use of Goat Milk and Goat Meat as Therapeutic Aids in Cardiovascular Diseas”.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: