Kisah ADUN Melor

SITI AISHAH ABDULLAH / MAHKAMAH RENDAH SYARIAH KB3 bulan lepas saya terima e-mail yang diforwardkan oleh seorang rakan yang berkhidmat di Petronas, Kerteh. Katanya “ Saya minta Abe aji baca dan tengok sendirilah blog pinkturtle2.wordpress.com  dan wan-nasru.blogspot.com/ ……..

……semuanya pasal perangai comel Tok Wan Smail Melor”. Tergaman saya dengan permintaan beliau yang berbau ejekan. Setelah blog itu dibuka, dibaca dan diteliti ternyata ia merupakan luahan rasa tidak puas hati sesetengah pihak dengan tindakan Wan Ismail Wan Jusoh, ADUN Melor. Ada pihak yang marah dan mengatakan blog tersebut adalah propaganda Umno yang cuba menangguk di air keruh. Takkan kurang juga mereka yang begitu bersimpati dengan nasib Siti Aisyah si jelita Kemboja itu. Pada awalnya, susah untuk saya menerima dan mempercayai berita ini lebih-lebih YB Wan Ismail ini adalah juga sahabat abah saya.

 

Ahh..biarkanlah…..Dah memang tak ada jodoh YB Wan Ismail dengan perempuan kemboja tuh…. Sebab tuh mereka bercerai……lagipun YB Wan Ismail dah dapat pengganti baru” ujar seorang penyokong fanatic PAS. Tidak lama kemudian, YB Wan Ismail mengumumkan untuk menyaman pihak media yang dianggap cuba mencampuri dan mendedahkan urusan rumahtangga beliau. Bagi YB Wan Ismail, pendedahan kisah perceraian tersebut boleh menjejaskan periuk nasinya sebagai seorang wakil rakyat. Dua hari yang lepas, satu lagi e-mail diforwardkan kepada saya dan ianya juga berkisar tentang kisah YB Wan Ismail. Turut dikempilkan bersama gambar Siti Aisyah Kemboja yang baru sahaja nak mengenal Islam. Ayu dan anggun sekali wajahnya tetapi dia masih lagi memakai tudung kepala ala zaman kepimpinan Dato` Asri. Kalau YB Wan Ismail sanggup mendidiknya, mungkin dia akan sanggup memakai tudung macam isteri Tuan Guru Nik Abdul Aziz suatu hari nanti. Malangnya, seorang pemimpin PAS ini tidak mampu untuk mendidik Siti Aisyah yang baru memeluk Islam. Yang menjadi persoalan, sudah tahu dirinya tak mampu tetapi mengapa masih tetap ingin memikul tanggungjawab berat tersebut? Apakah ini yang dikatakan kemuncak ego setelah dapat mandate sebagai wakil rakyat? Nafsu untuk berkereta besar, berumah besar dan beristeri ramai semakin melonjak-lonjak kerana sumber pendapatan sebagai wakil rakyat lebih stabil?

Walaupun perceraian itu diharuskan disisi syarak tetapi ia amat dimurkai oleh Allah Taala jika ia berlaku tanpa sebab yang munasabah mengikut perspektif syarak. Nak kata Siti Aisyah hodoh…memang tak munasabah. Nak katakan tenaga batin YB Wan Ismail semakin berkurangan tapi dia masih ada hati tambah seorang lagi bini walaupun ada khabar-khabar yang mengatakan nafsu sexnya hanya kuat kerana viagra. Apa yang jelas, gaya konsep poligami berteraskan pendidikan dan dakwah yang dianjurkan oleh Rasulullah tidak dicontohi oleh YB Wan Ismail. Resah, geram dan marah juga hati ini bila memikirkan seorang politician yang dianggap berada di bawah dagu Tok Guru sokmo sanggup bertindak sedemikian rupa.

 

One response to this post.

  1. Posted by tuktinaluih on 3 March 2009 at 8:56 am

    comel bekas bini yb semail ni. ada no hp dia ka?

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: