Pas Tentang Dasar Zalim Umno

Dalam sebuah mafhum hadis Rasulullah yang diriwayatkan oleh Jabir r.a “Takutilah (jauhilah) kezaliman kerana ia (kezaliman) merupakan kegelapan di hari Kiamat kelak”. Itulah natijah akhir kezaliman yang bakal memporak perandakan jiwa sesiapa sahaja di Hari Pembalasan kelak. Dengan kata lain; tindakan zalim yang dilakukan oleh seseorang manusia di dunia sepanjang hayatnya akan menyebabkan dirinya sendiri berada dalam kegelapan setelah dia dibangkitkan di Hari Pembalasan. Kezaliman ialah meletak atau melaksanakan sesuatu yang tidak kena pada tempatnya.  Lantaran kezaliman itu bercanggah dengan pendirian syarak, pasti sekali tindakan yang tidak kena atau sesuai pada tempatnya itu merupakan tindakan yang mengikut hawa nafsu semata-mata. Lafaz takuti (jauhilah) kezaliman dalam mafhum hadis di atas adalah desakan Rasullah agar umatnya tidak berkompromi dengan segala bentuk anasir zalim.

 

Pernah  seorang kawan timbulkan persoalan; “Mengapa Pas menentang kezaliman Umno tetapi tidak menyokong usaha Umno mempromosikan Islam Hadhari? Adakah Islam Hadhari yang dipromosikan oleh Umno di era pemerintahan Pak Lah juga zalim?” Tersentak saya dengan soalan sedemikian. Saya merenung wajahnya yang kelihatan serious ingin jawaban. “Islam Hadhari bermaksud Islam Yang Maju. Dan Islam yang maju itu ialah Islam yang syumul (merangkumi secara menyeluruh aspek kehidupan). Sedangkan Islam yang dipropagandakan oleh Umno di era pemerintahan Pak Lah ini pula tidak pernah menyeluruh dan tiada bezanya dengan Islam yang diperjuangkan oleh parti Umno sejak awal penubuhannya lagi…. meskipun Pak Lah itu berdegree dalam bidang Pengajian Islam” jawab saya tersenyum. “Adakah kerana sifatnya yang tidak menyeluruh bererti Islam Hadhari Umno itu zalim?” tanyanya lagi. “Sudah pasti” jawab saya spontan. “Kerana Umno merupakan parti yang memiliki kuasa pemerintahan tetapi hanya mengambil beberapa aspek kecil sahaja daripada cabang syariah sebagai peraturan dan undang-undang kehidupan masyarakat di Malaysia. Tindakan sebegini sudah tentu tidak diredhai oleh Allah Taala” tambah saya lagi.

 

“Habis tuh mengapa Pas tidak mengambil langkah membantu Umno mengisi kerangka dan rangka Islam Hadhari?”  tanya beliau seolah-olah cuba menempelak saya kembali. “Pas pernah mengalami sejarah hitam dengan Umno semasa bersama dalam Barisan Nasional dulu. Pada ketika itu juga Pas pernah disingkir keluar dari Barisan Nasional gara-gara sifat zalim dan gelojoh para pemimpin Umno. Hingga kini, Umno tidak pernah bersungut untuk menegakkan perjuangan Islam. Malah perjuangan bangsa Melayu pun Umno turut abaikan. Apa yang diperjuangkan oleh Umno kini hanya perjuangan materialistic semata-mata.  Bermula daripada pimpinan atasan hinggalah ke peringkat akar umbi,  masing-masing hanya mengutamakan “periuk nasi” lebih daripada slogan Hidup Melayu!. Memang sudah dasar Umno anti perundangan Syarak. Dan dasar inilah yang bercanggah dengan tuntutan Islam. Dan menjadi kewajiban kita untuk menentang kezaliman tersebut” tegas saya. “Walaupun terpaksa bergabung tenaga dengan DAP dan PKR ?” celahnya. “Ya, dalam usaha menentang kezaliman kuasa pemerintahan yang disalahgunakan, diharuskan kita bergabung tenaga dengan kelompok-kelompok parti yang tidak berideologikan Islam demi merobohkan kuasa zalim tersebut” jelas saya lagi.   

 

Terlopong mulutnya selepas mendengar jawaban saya. Tiba-tiba dihulurkan tangannya bersalaman lalu bergegas meminta izin pulang ke rumahnya. Selang beberapa hari kemudian, saya dikejutkan dengan SMS daripadanya “Raso-raso betul kato demo hari tuh. Umno ni buke jenis parti nak perjuangkan Islam”.   

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: