Keluhan Cikgu Nik Man Kg. Talak

cikgu-nik-man1

Saya begitu cenderung dan berminat untuk menjejaki dan menulis tentang tokoh muzik Kelantan, Allahyarham Cikgu Abdullah Bukhari bin Omar dan orkestranya, Tala Wijaya. Oleh itu, responden utama yang perlu diwawancarakan ialah Nik AbdulRahman@ Cikgu Nik Man Kampung Talak. Beliau adalah vice president orkestra Tala Wijaya merangkap sebagai penyanyi dan pemain double bass. Banyak sumber primary yang saya perolehi daripada beliau bagi menyusun buku tentang Cikgu Abdullah Bukhari dan orkestra ini. Terima kasih buat Cikgu Nik Man kerana sudi meluangkan masa bertungkus lumus membantu saya untuk menyiapkan buku tersebut. Sebenarnya Cikgu Nik Man adalah salah seorang pengdokong setia PAS semenjak zaman Dato` Ishak Lotfi selaku Menteri Besar Kelantan. Peranannya begitu menyerlah pada zaman pemerintahan Dato` Asri bin Hj.Muda sehinggalah PAS berusaha bangkit semula bersama Angkatan Perpaduan Ummah (APU) menerajui pemerintahan negeri Kelantan pada tahun 1990. Di kalangan orang-orang lama dalam PAS, Cikgu Nik Man cukup dikenali tetapi dalam kalangan generasi muda PAS, identity beliau boleh dikatakan tidak diketahui langsung.

Semasa berbual dengannya tentang Tala Wijaya, beliau juga bercerita tentang pengalamannya bersama PAS. Cerita itu mengingatkan saya kepada sepotong ayat al-Quran bermaksud “Berjihadlah dengan harta benda dan jiwa kamu pada jalan Allah. Yang demikian adalah lebih baik bagi kamu jika kamu mengetahuinya”.(Surah al-Taubah, ayat 41.) Dalam mafhum ayat ini, Allah Taala mengutamakan pengorbanan harta dahulu dan kemudian barulah disusuli dengan pengorbanan jiwa. Ini kerana sudah menjadi fitrah kejadian manusia, sesiapa yang sayangkan hartanya adalah amat mustahil sanggup menggadaikan nyawa atau jiwanya demi menegakkan kalimah Allah.

Cikgu Nik Man adalah seorang bekas guru yang berjaya muncul sebagai usahawan Melayu gigih yang sentiasa jatuh bangun dalam dunia perniagaan. Jasanya terhadap PAS terutama selepas kejatuhan PAS (tinggal hanya 2 kerusi) begitu besar sekali jika nak dibandingkan dengan jasa orang-orang muda yang baru mencebur diri dalam bidang politik kepartian PAS. Beliau berusaha membantu kewangan ahli-ahli PAS yang dhaif sumber ekonomi mereka pada masa itu. Antara lain, beliau pernah menghabiskan wangnya lebih rm 50,000 semata-mata ingin membantu kempen calon PAS, Ustaz Abdul Halim Abdul Rahman (bekas Timbalan Menteri Besar Kelantan) semasa menentang calon Barisan Nasional, Foo Choy Yong di Kota Bharu suatu ketika dulu. Begitu juga semasa pilihanraya umum yang lain. Beliau tidak pernah bakhil mengeluarkan wang hasil perniagaannya demi membantu calon-calon PAS dalam mana-mana pilihanraya umum. Cikgu Nik Man juga sentiasa menghulurkan bantuan keperluan dapur kepada keluarga mantan YB Parlimen Bachok, Allahyarham Bunyamin Yaakob ketika beliau berada dalam tahanan ISA. Malah Dato’ Hj.Husam Musa pun pernah bekerja dengan beliau selepas tamat pengajiannya di Universiti Malaya.“Cikgu ni sudah tua Lan….segala apa yang cikgu buat untuk membantu PAS… cikgu tidak pernah mengharapkan balasan…Cuma setidak-tidaknya kita ni orang Melayu…..kenalah berbudi bahasa……….kalau ada yang masih ingatkan saya allahamdulillah ……tetapi kalau ada yang sudah lupakan saya selepas mereka berjaya menjadi pemimpin pun allahamdulillah…..biarlah Allah yang menentukan segalanya….sekurang-kurangnya saya masih ingat kepada mereka yang pernah bersama-sama dengan saya membangunkan PAS dulu” keluh beliau sambil memandang sayu ke arah saya.

One response to this post.

  1. Posted by mohd on 21 June 2012 at 9:20 am

    cikgu Nik Man telah pun pulang ke rahmatullah pada awal tahun 2012 dan beliau telah disemadikan di kubur langgar. Moga allah mencucuri rahmat keatas roh beliau. Allahyarham adalah seorang yang gigih dan tidak pernah lokek membantu mereka yang memerlukan sepanjang hayat hidup beliau. Harap sesiapa yg mengenali beliau dapat menghadiahkan al-fatihah kpd rohnya.amin

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: