Wacana antara Hj.Husam dan Khairy Jamaluddin.

husam-vs-khairy

Heboh sana-sini orang ramai memperkatakan tentang bahang kehangatan wacana antara Hj. Husam dan Khairy Jamaluddin. Wacana yang sepatutnya berjalan dengan penuh tertib dan hemah akhirnya bertukar menjadi majlis debat yang berapi-api setelah kedua-dua pihak mulai cuba menegakkan hujjah masing-masing. Selepas Naib Presiden PAS, Hj. Husam Musa menegaskan kepada Khairy Jamaluddin “Kita akan buat hudud”, ada di kalangan penyokong-penyokong PAS yang berfikiran cetek menganggap jawaban Hj. Husam itu bodoh atau tidak cerdik. Konon-kononnya masih belum sampai masa lagi untuk dibicarakan tentang hudud di khalayak ramai. Sebenarnya itulah jawaban yang paling cerdik dan yang paling diredhai oleh Allah Taala. Apa guna Khairy bangkit-bangkitkan soal polisi PAS untuk melaksanakan hudud sekiranya dapat memerintah Malaysia kelak jika dia dan UMNO sendiri memang sah anti-hudud. Dalam soal ini PAS tidak perlu membelakangkan polisi parti semata-mata kerana ingin menjaga perasaan mereka daripada kalangan ahli PKR dan DAP yang sudah sememangnya faham tentang hudud tetapi cuma masih tidak mampu untuk menghayatinya. Memang benar juga DAP lebih memahami tentang Islam jika dibandingkan dengan UMNO. Namun dari sudut penghayatan terhadap perlaksanaan hukum tersebut, UMNO dan DAP hanyalah 2 x 5 sahaja…

Lim Guan Eng begitu sekali cuba menghayati corak pemerintahan Khalifah Umar bin Abdul Aziz dengan membaca kisah tokoh tersebut berulang kali. Mungkin dari sudut kebajikan terhadap rakyat, tidak suka membazir dan watak serta sikap merendah diri Umar bin Abdul Aziz mampu dilakonkan semula oleh Guan Eng. Namun sedarkah Guan Eng bahawa sepanjang pentadbiran khalifah tersebut, hukum hudud adalah sebahagian daripada perundangan pemerintahan kerajaan Bani Umaiyyah? Hukuman hudud dijulang tinggi pada zaman itu lantaran penghayatan beliau terhadap keEsaan Allah Taala. Hasil penghayatan tersebut, timbullah sifat taqwa dalam sanubarinya. Pasti sekali perlaksanaannya bukan hanya kerana mengharapkan mardhatillah di hari akhirat kelak. Bahkan ia adalah demi kebaikan dan kesejahteraan rakyat yang dipimpin oleh beliau sendiri. Tahukah Guan Eng tentang hal ini?

Begitu juga dengan Anwar Ibrahim yang pernah diaibkan setelah sistem perundangan negara dicabuli sebegitu rupa. Mungkin itu adalah satu kaffarah terhadap Anwar Ibrahim agar sentiasa ingatkan Allah apabila sudah diamanahkan kuasa untuk mentadbir sekalian rakyat di Tanah Melayu ini. Oleh itu, setelah Anwar mampu bangkit semula dalam arena politik melalui bantuan PAS dengan izin Allah, maka adalah tidak wajar baginya untuk membelakangkan tuntutan Ilahi dengan tidak menyokong perlaksanaan perundangan Ilahi jika PR ditakdirkan mampu menggulingkan Barisan Nasional dalam PRU-13 kelak. Hanya melalui perlaksanaan hudud sahaja segala bentuk jenayah akan dapat dibenteras dengan lebih berkesan dan keadilan akan mampu ditegak. Namun jika Pakatan Rakyat terpaksa dibubar sebelum PRU-13 menjelang kerana pertentangan ideologi tentang hudud, PAS sewajarnya terus maju ke medan siasah dengan berani dan berwibawa walaupun terpaksa bersendirian…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: