Ancaman Babi Terhadap Manusia.

hog_confinement_barn_interior

Virus Nipah dan penyakit JE yang berpunca daripada nyamuk yang menggigit babi kemudiannya menggigit manusia pernah mengejutkan negara kita. Meskipun babi merupakan punca utama penyakit tersebut, namun sifat rakus dan tamak manusia dalam usaha meraih keuntungan menerusi perniagaan daging babi menyebabkan species haiwan ini terus diternak. Seekor babi betina dewasa mampu melahirkan sebanyak 11 ekor anak babi dalam tempoh setahun. Kadar pertambahan ini adalah amat banyak jika dibandingkan kadar pembiakan ternakan-ternakan lain seperti lembu, kerbau kambing dan unta. Cara ternakan babi pun lebih mudah dan senang jika dibandingkan dengan haiwan-haiwan ternakan lain yang perlu dititikberatkan dari segi kebersihan dan juga kesihatan. Adapun babi, kebersihan dan juga kesihatan diperlukan kerana haiwan ini sememangnya pengotor meskipun ada dikalangan pengusaha ternakan ini yang mendakwa babi-babi mereka berada dalam keadaan bersih. Inilah factor utama mengapa babi diternak.

Dari sudut syariat Islam, haiwan ini adalah najis dan diiktiraf tidak suci. Mafhum firman Allah:”Sesungguhnya Allah mengharamkan kepadamu bangkai, darah dan daging babi dan haiwan yang disembelih bukan dengan nama Allah. Tetapi sesiapa yang terpaksa melakukannya kerana keadaan terdesak dan bukan sengaja melakukan kesalahan dan melanggar peraturan, maka tidaklah dia berdosa melakukan“.(Surah Al-Baqarah, ayat 173). Ayat ini menjelaskan bahawa babi antara haiwan yang haram dimakan oleh sekalian umat Islam. Berdasarkan nas ini, para ulama’ berselisih pendapat tentang apakah sebenarnya yang diharamkan daripada babi itu sendiri? Sebahagian daripada golongan al-Zahiriyah mengatakan hanya daging sahaja yang diharamkan manakala lemaknya pula harus digunakan. Sementara Jumhur ulama’ pula berpendapat; lemak babi juga adalah haram dimakan sepertimana diharamkan dagingnya dengan hujjah bahawa daging meliputi juga lemaknya sekali.

Babi turut dilarang dalam agama Yahudi. Begitu juga dikalangan penganut Kristian, kelompok Seventh-day Adventists turut mengelakkan babi dan makanan lain menurut agama Yahudi. Larangan ini terdapat dalam Book of Leviticus, Chapter 11, Verse 7& 8:”Jangan makan babi. Binatang itu haram, karena walaupun kukunya terbelah, ia tidak memamah biak. Dagingnya tak boleh dimakan, bangkainya tak boleh disentuh.” Larangan ini juga dinyatakan dalam Book of Deuteronomy, Chapter 14, Verses 7 & 8, Book of Isaiah, Chapter 65, Verses 2 to 4: , dan Book of Isaiah, Chapter 66, Verse 17. Disamping itu, ia juga perlu diteliti dari pelbagai aspek lain. Antaranya ialah;

Dari aspek kebesihan dan kesucian: Dalam satu kisah dinyatakan semasa al-Syeikh Muhammad Abduh mengunjungi Perancis, mereka (orang Perancis) bertanya kepada beliau“Kamu semua (umat Islam) mengatakan babi haram kerana haiwan ini memakan sampah yang mengandungi cacing pita, pelbagai mikro bacteria. Situasi itu sudah tiada sekarang. Malah babi diternak dengan kaedah moden dan dijamin kebersihan segala prosesnya. Bagaimana mungkin babi-babi tersebut boleh dijangkiti cacing pita atau mikrobakteria yang lain???” Al-Syeikh Muhammad langsung tidak menjawab pertanyaan tersebut. Dia hanya meminta mereka membawa kepadanya dua ekor ayam jantan bersama seekor ayam betina dan dua ekor babi jantan beserta seekor babi betina. Mereka bertanya “Untuk apakah semua ini?”. Jawab al-Syeikh Muhammad “Penuhilah permintaan saya ini dan saya akan bongkarkan kepada kamu semua satu rahsia”. Setelah mereka membawa haiwan-haiwan yang diminta oleh al-Syeikh, mereka kemudian diminta agar melepaskan dua ekor ayam jantan bersama seekor ayam betina dalam satu reban. Kedua-dua ayam jantan tadi terus berkelahi dan hampir membunuh sesama sendiri demi menawan hati si ayam betina. Lalu al-Syeikh meminta agar kedua-dua ayam jantan tersebut dikurung berasingan. Kemudian beliau menyuruh mereka melepaskan dua ekor babi jantan bersama dengan satu babi betina. Kali ini suatu keanehan berlaku. Babi jantan yang pertama membantu temannya sesama jantan untuk melaksanakan hajat seksualnya tanpa rasa cemburu, tanpa harga diri atau keinginan untuk menjaga babi betina dari temannya. Lalu beliau berkata “Saudara-saudara, daging babi membunuh ‘ghirah’ (sifat cemburu) orang yang memakannya. Itulah yang terjadi pada anda semua. Seorang lelaki daripada kalangan kalian melihat isterinya bersama lelaki lain dan membiarkannya tanpa rasa cemburu dan seorang ayah di antara kalian melihat anak perempuannya bersama lelaki asing dan kalian membiarkannya tanpa rasa cemburu dan was-was kerana daging babi itu menularkan sifat-sifatnya kepada orang yang memakannya.

Dari aspek akidah: Babi turut dinyatakan dalam sebuah mafhum hadis mutawatir, iaitu; Abu Hurairah r.a berkata; Rasulullah s.a.w bersabda “Demi Zat yang jiwaku berada dalam kekuasaanNya, sungguh amat dekat saat kemunculan Isa bin Maryam di kalangan kamu sekalian yang mana dia akan bertindak sebagai seorang hakim yang adil. Dia akan memecahkan semua batang-batang salib, membunuh babi-babi, melenyapkan pajak gadai dan ketika itu harta begitu melimpah ruah hinggakan tidak ada seorang pun yang sanggup menerima sedekah yang dihulurkan kepadanya. Malah satu sujud itu lebih baik daripada kehidupan dunia dan segala apa yang ada padanya”.

Selain mengutarakan persoalan akidah tentang tanda-tanda berlakunya hari kiamat, mafhum hadis ini juga menyentuh tentang peranan kebangkitan Nabi Isa di akhir zaman seperti memusnahkan salib-salib yang dipuja oleh golongan kristian, membunuh babi yang merupakan punca segala penularan penyakit kronik dalam kalangan mayarakat manusia yang menganggap haiwan tersebut sebagai sumber makanan dan ekonomi yang boleh mendatangkan keuntungan yang amat lumayan jika diperniagakan dan juga melenyapkan pajak gadai atau dengan kata lain membasmikan terus kemiskinan di muka bumi dengan kemunculan harta kemewahan yang melimpah-limpah sebelum berlakunya kiamat.

Dr. Muhammad Abdul Khair, dalam bukunya Ijtihad fi al-Tafsir al-Qur’an al-Karim, halaman 112, menyebutkan beberapa penyakit yang disebabkan oleh daging babi: “Daging babi mengandungi benih-benih cacing pita dan cacing trachenea lolipia. Cacing-cacing ini akan berpindah kepada manusia yang mengkonsumsi daging babi tersebut. Babi merupakan haiwan yang paling rakus ketika makan. Ia makan semua makanan di depannya. Jika perutnya telah penuh atau makanannya telah habis, ia akan memuntahkan isi perutnya dan memakannya lagi untuk memuaskan kerakusannya. Babi tidak akan berhenti makan. Bahkan ia juga memakan muntah dan najisnya sendiri.” Inilah antara ancaman  negatif babi terhadap manusia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: