Republik Islam Comoros.

comoros

Berdasarkan persempadanan geografi, bentuk muka bumi terbahagi kepada  5 buah benua iaitu, benua Eropah, Asia, Afrika, Amerika dan Australia. Kesemua  benua ini didiami  oleh pelbagai jenis kehidupan. Antaranya ialah manusia yang Allah Taala ciptakan dalam pelbagai rumpun bangsa dan keturunan serta warna kulit. Mereka  hidup  berkelompok dalam  keadaan berpuak-puak  berasaskan faktor ekonomi dan keperluan hidup seperti makanan, pakaian, sex dan tempat tinggal.

 

Dalam memenuhi  keperluan-keperluan  tersebut, Manusia juga dibekalkan dengan pelbagai bahasa pertuturan sebagai perantaraan sesama mereka. Hal ini dinyatakan dengan jelas oleh Allah Taala di dalam al-Quran, surah al-Rum , ayat 22 yang bermaksud: “ Dan diantara tanda-tanda kekuasaan Nya ialah Dia menciptakan langit dan bumi dan berlainan bahasa dan warna kulitmu. Sesungguhnya pada yang demikian itu menjadi keterangan  bagi orang-orang yang mengetahui”.

 

Sehubungan ini juga Allah Taala  menegaskan  dalam firmanNya, surah al-Hujarat, ayat 13 yang bermaksud: “Wahai sekalian manusia Sesungguhnya kami ciptakan  daripada seorang lelaki (Adam) dan seorang perempuan (Hawa) dan Kami jadikan kamu berbagai bangsa dan golongan suku agar kamu kenal-mengenali. Sesungguhnya semulia-mulia kamu disisi pandangan Allah ialah orang yang paling bertaqwa di antara kamu”.

 

 

Afrika merupakan  salah sebuah benua daripada lima buah benua yang wujud. Ia terdiri daripada 51 buah negara yang mempunyai indentiti masing-masing serta sejarah yang tersendiri .  Antara negara-negara tersebut ialah Republique Federale Islamique Des  Comores. Dari segi latarbelakang, Comoros merupakan kepulauan yang pernah berada dibawah penjajahan Perancis dalam sekitar tahun 1904 – 1975 Masihi. 

 

Dalam usaha menuntut hak kemerdekaan daripada Perancis, pelbagai rintangan terpaksa mereka tempuhi. Rakyat Comoros terpaksa tabah menghadapi berbagai helah kerajaan Perancis yang sering kali berdolak-dalik dalam soal kemerdekaan kepulauan tersebut. Selepas mencapai kemerdekaan daripada pihak Perancis pada tahun 1975, Comoros dengan berani bangkit mengisytiharkan diri sebagai sebuah negara Islam serta menjalankan enekmen perundangan syariat Islam. Meskipun begitu, kemerdekaan yang dicita  bukannya mudah untuk dinikmati.

 

Ekoran keberanian mengisytiharkan Comoros sebagai sebuah negara Islam, Perancis mengambil langkah untuk tidak menyerahkan pulau Mayotte kepada rakyat Comoros.  Mayotte yang merupakan pulau yang paling strategic kedudukannya masih lagi berada dalam genggaman kuasa Perancis hingga kini.  Dalam pada itu, mereka juga pernah berdepan  trajedi pembunuhan para pemimpin mereka yang terdahulu seperti Ahmed Abdullah, Ali bin Soleh dan Sayyid Mohammad Djohar yang ikhlas mempertahankan syariat Islam  sebagai  satu perundangan negara. Kematian mereka amat dirasai oleh rakyat Comoros. Meskipun begitu, keunggulan undang-undang Islam di Comoros tetap utuh hingga kini di bawah kepimpinan Kolonel Azali Assoumani yang dianggap oleh mereka sebagai pemangkin kestabilan dalam kehidupan masyarakat Comoros dalam segenap aspek seperti ekonomi, politik dan juga sosial.

 

Comoros merupakan sebuah negara yang terdiri daripada empat buah pulau utama dengan keluasan keseluruhan 2,034 kilometer persegi iaitu; pulau Ngazinja (Grande Comore), Mwali (Moheli),Nzwani(Anjouan) dan Maore (Mayotte masih dalam penguasaan Peranchis hingga kini). Ibu negaranya, Maroni terletak di pulau Ngazinja. 

 

Sebagai sebuah negara Islam, selain daripada enekmen undang-undang jenayah Islam seperti hukuman hudud dan ta`zir,  soal pendidikan rakyat juga merupakan agenda utama yang sentiasa diberi perhatian dan pemantauan.  Sekolah bahasa Perancis dan Arab sama ada bagi peringkat rendah atau menengah  bercambah merata-rata di kepulauan ini. Sementara bagi peringkat pengajian tinggi, mereka hanya memiliki sebuah universiti yang dikenali sebagai  University Des Comoros.  Namun kebanyakkan rakyat Comoros yang ingin menyambung pelajaran ke menara gading lebih gemar merantau dan menyambung pengajian di negeri orang. 

 

Disamping itu, pihak kerajaan juga menginginkan rakyat  Comoros menghafal al-Quran semenjak daripada usia kecil lagi.   Malah bagi ibubapa yang  begitu cenderung ingin menghantar anak-anak mereka belajar di sekolah-sekolah bahasa Perancis diwajibkan menghantar anak-anak mereka belajar di sekolah Tahfiz al-Quran bagi tempoh tiga tahun terlebih dahulu sebelum membenarkan anak-anak mereka menukar aliran pengajian kepada pusat-pusat pengajian yang menggunakan bahasa Perancis sebagai bahasa pengantar.

 

Lokasi  kepulauan Comoros amat strategic. Kedudukannya   antara  Mozambique dan Madagascar merupakan faktor utama pulau ini sesuai  sebagai lokasi peranginan . Majoriti penduduknya beragama Islam dan bermazhab Syafie. Mereka terdiri daripada bangsa Afrika, Arab dan Melayu Indon (7% berhijrah ke Comoros dari Madagascar). Di sini bahasa Perancis, Arab dan Swahili merupakan bahasa yang diguna dalam komunikasi harian mereka.

 

Dari sudut sumber ekonomi, pertanian dan perikanan merupakan sektor utama yang diceburi oleh mereka sebagai punca mata pencarian rezeki. Mereka lebih menumpu kepada penanaman padi, ubi kayu dan pisang sebagai tanaman makanan utama. Meskipun beras merupakan sumber makanan asasi masyarakat Comoros, namun ia hanya dimasak sebagai sajian makan malam sahaja. Manakala pada waktu siang, mereka bersarapan dan makan tengahari dengan pisang (green banana) atau ubi kayu kecuali pada hari-hari sambutan atau perayaan seperti hari raya Aid-fitri, Aid-Adha, Maulid al- Rasul, jamuan perkahwinan (walimatul-urus) dan sebagainya.  Manakala penanaman bunga Ylanglang diusahakan secara kormisial dan dieksport ke Perancis untuk dijadikan Parfume (minyak wangi). Dalam pada itu, mereka juga menghasilkan vanilla dan  bunga cengkih untuk dieksport.  

 

Disamping itu, penangkapan ikan merupakan salah satu aktiviti harian yang dapat menambah  sumber pendapatan mereka. Selain daripada  ikan-ikan laut yang ditangkap sebagai sumber protein, kepulauan ini juga terkenal dengan kewujudan ikan Coelecanth yang sering didapati di sekitar perairan pulau Ngazidja dan Nzwani. Ia dianggap oleh para scientists barat sebagai spesis ikan yang telah pupus semenjak 70 ribu tahun yang lampau. Justeru, nilai harganya adalah jutaan Dollar.  Sesiapa yang berjaya menangkap Coelecanth sudah tentu akan melayakkan dirinya  berada dalam senarai nama-nama para jutawan dunia.

 

Sejajar dengan status negara kecil, kepadatan penduduk Comoros  mencecah kira-kira  satu juta orang. Namun kuantiti penduduk  yang menetap secara tetap di pulau ini hanyalah seramai 545,528 orang sahaja. Disebabkan oleh peluang pekerjaan atau  pengajian lanjutan hingga ke peringkat yang lebih tinggi, kebanyakan rakyatnya  berhijrah dan menetap di negara-negara lain di seluruh dunia termasuklah di Malaysia.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: