Adakah Wajar Boikot Barangan?

Setiap kali serangan saling berbalas hebat antara pejuang Islam Palestin dan rejim Yahudi, maka setiap kali itulah desakan boikot beberapa jenis barangan hasil produk beberapa buah syarikat besar akan diwar-warkan melalui beberapa bahan bercetak. Bukan hanya di Malaysia sahaja fenomena ini timbul. Malah di negara-negara lain juga turut sama dilanda desakan ini. Segala desakan boikot ekonomi yang ditimbulkan di negara-negara itu untuk menentang beberapa sumber ekonomi yang dimonopolikan oleh Yahudi ini adalah tertakluk kepada polisi sesebuah negara tersebut.  Begitu juga situasinya di Malaysia. Pada pertengahan tahun 2004, begitu banyak sekali pamphlet yang dipenuhi dengan logo-logo syarikat atau company besar yang didapati turut menyumbang dana hasil perniagaan kepada rejim Yahudi. Antara logo-logo tersebut ialah BHP , ESSO, Shell, KFC dan sebagainya. Apa yang paling mendebarkan hati ialah wujudnya logo syarikat minyak BHP, ESSO dan Shell yang sentiasa menjadi tumpuan kenderaan-kenderaan di Malaysia disamping stesyen minyak Petronas. Pamphlet ini pernah disebarkan  bertujuan untuk memboikot barangan-barangan syarikat-syarikat besar berkenaan. Namun berasaskan pertempuran terbaru yang meletus hebat dalam sekitar awal tahun 2009, golongan mendesak ini sekali lagi muncul dengan pamphlet-pamphlet mereka tapi kali ini logo syarikat-syarikat minyak seperti SHELL, ESSO dan BHP tidak disenaraikan seperti dulu. Mengapa?  

 

 Timbulnya isu Yahudi-Palestin setidak-tidaknya boleh melegakan Barisan Nasional kerana dalam hal ini mereka boleh bersepakat dengan PR terutama sekali PAS untuk mengutuk kekejaman Israel ke atas Umat Islam di Palestin. Bagi Umno dan Barisan Nasional, Yahudi ini lebih jahat daripada mereka dan wajib ditentang. Sebab itu ada dikalangan ahli-ahli UMNO akan melenting marah jika mereka disifatkan macam Yahudi ataupun lebih jahat daripada Yahudi.  Yang menjadi persoalan utama sekarang ialah, mengapa kerajaan membenarkan beberapa NGO di Malaysia bersuara untuk mendesak rakyat memboikot barangan syarikat-syarikat terbabit? Adakah dengan memberi kebenaran kepada golongan NGO ini bertindak akan lebih menampakkan kerajaan Barisan Nasional itu jujur dan terbaik di mata rakyat kerana menyokong usaha anti-Yahudi? Bukankah adil jika kerajaan mengenakan syarat agar para pengusaha di Malaysia yang beragama Islam atau non-muslims yang terbabit dengan syarikat-syarikat berkenaan mengeluarkan sumbangan tetap mereka sebanyak beberapa kadar persen yang munasabah setiap bulan untuk disalurkan kepada mangsa-mangsa kekejaman Yahudi dan pejuang-pejuang Islam di sana? Mengapa golongan pemboikot ini tidak menyenaraikan kerajaan Arab Saudi dan Mesir yang turut membantu Yahudi di Semenanjung Gaza? Cuba perhati dan kaji dengan teliti. Kebanyakkan para pekerja di syarikat-syarikat tersebut di Malaysia adalah terdiri daripada umat Islam yang buntuhkan pekerjaan untuk menyara diri mereka dan juga ahli keluarga mereka. Dalam keadaan ekonomi merosot sekarang, jika ekonomi syarikat-syarikat berkenaan berada dalam keadaan tenat, kemungkinan besar juga para pekerja di syarikat-syarikat tersebut juga akan kehilangan karier mereka untuk menyara kehidupan seharian. Bukan senang nak dapatkan kerja sekarang, lebih-lebih lagi dalam keadaan ekonomi duniapun turut merosot. Adakah kerajaan sanggup menyediakan syarikat-syarikat lain yang lebih berkualiti dan lebih berdaya saing untuk golongan ini jika tempat kerja mereka terpaksa golong tikar kerana diboikot?

 

Pada zaman Rasulullah dan juga para sahabat,  kaum Yahudi memang cukup dikenali sebagai golongan yang mengkhianati janji. Tindakan keras hanya dikenakan ke atas kaum Yahudi jika mereka bertindak memerangi orang-orang Islam dan juga memungkiri perjanjian yang pernah dipersetujui bersama. Dalam situasi sedemikian golongan Yahudi adalah kafir harbi disisi orang Islam. Namun dalam beberapa situasi tenang, Rasulullah dan para sahabatnya pernah menjalinkan muamalat jual beli dengan golongan Yahudi. Sebagai contoh, Saidina Ali pernah menggadaikan perisainya kepada lelaki Yahudi sebagai tanda muamalat atau kerjasama yang  baik antara kedua belah pihak dalam urusan kebaikan. Tidakkah tindakan Ali bin Abi Talib itu berunsurkan dakwah? Sebagai peringatan, status kafir harbi itu berkuatkuasa apabila golongan non-muslim itulah berada dalam situasi melawan dan menzalimi umat Islam di medan perang atau pun semasa mereka menceroboh kediaman-kediaman, harta benda dan juga kampung halaman orang-orang Islam. Namun jika ada Yahudi yang berjaya ditawan, maka dia wajib menerima layanan baik seperti mana tawanan-tawanan perang pada zaman rasulullah dahulu.  Mengapa pada zaman sekarang segala contoh yang ditinggalkan oleh Rasulullah dan para sahabat beliau tidak dikaji dan ditauladani?  Perlu difahami bahawa agama Islam adalah terbuka untuk semua bangsa termasuklah kaum Yahudi. Jika seseorang Yahudi memeluk agama Islam dengan sepenuh hati, maka dia juga adalah seorang muslim yang sejati dan setiap muslim itu adalah bersaudara walaupun berlainan bangsa. Sesetengah golongan muslimin bertindak keras terhadap semua golongan Yahudi termasuklah Yahudi yang menentang dasar Zionis kerana tersalah faham terhadap ayat  120 dalam surah al-Baqarah, iaitu; Orang-Orang Yahudi dan juga Nasrani tidak akan redha dengan kamu sehinggalah kamu mengikut agama mereka. Apa yang dimaksudkan sebenarnya dengan orang-orang Yahudi dan Nasrani dalam mafhum ayat ini ialah, Hanya golongan Yahudi dan juga Nasrani yang berstatus kafir harbi yang sentiasa  berusaha untuk menentang syariah Islam dan memesongkan aqidah umat Islam. Jika situasi ini dapat difahami dan dihayati oleh umat Islam khususnya di Malaysia, sudah pasti desakan-desakan boikot barangan syarikat-syarikat tertentu sedemikan tidak akan berlaku.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: