Kelapa Dalam Kehidupan Manusia

 

Minyak kelapa dara sesuai untuk kesihatan manusia

Minyak kelapa dara sesuai untuk kesihatan manusia

 

 

Kelapa yang  juga dikenali sebagai nyior adalah tumbuhan saka dan tempoh ekonominya adalah melebihi 25 tahun. Ketinggiannya mencapai 6 hingga 30 meter bergantung kepada variasi dan senang didapati di semua kawasan tropika. Keseluruhan pokok kelapa dapat dimanfaatkan untuk pelbagai guna, iaitu:

·         Batang kelapa boleh dibuat titi dan barangan perabot rumah.

·         Daun kelapa boleh dibuat pembalut makanan seperti pembalut ketupat.

·         Lidi kelapa boleh dibuat penyapu.

·         Sabut kelapa boleh dibuat tali.

·         Tempurung kelapa boleh diproses menjadi ubat nyamuk dan barangan kraftangan.

Ia merupakan spesies tunggal yang dikelaskan dalam genus Cocos dan merupakan pokok palma besar yang mampu tumbuh setinggi 30 meter dengan pelepah daun (pinnate) sepanjang 4-6 meter, dengan helaian daun (pinnae) sepanjang 60-90 cm; pelepah tua luruh meninggalkan batang pokok yang licin. Terdapat berbagai jenis baka kelapa yang diusahakan secara kecilan dan juga komersial oleh golongan petani, antaranya ialah Matag, Mawa, Malayan Red Dwarf, Malayan Yellow Dwarf, Tagnanan Tall, West African Tall dan Malayan Tall. 

Dari sudut latarbelakangnya, asal-usul pokok ini telah menjadi topik perbahasan dikalangan sesetengah pihak yang mendakwa bahawa ia berasal dari semenanjung Asia Tenggara.  Sementara sesetengah pihak yang lain pula mendakwa ia berasal dari barat laut Amerika Selatan. Berdasarkan rekod fosil di New Zealand, sejenis pokok kecil seperti kelapa didapati telah tumbuh di situ semenjak 15 juta tahun dahulu. Meskipun begitu, fosil kelapa yang lebih tua telah dijumpai di Rajasthan, India. Walau dari manapun asal pokok kelapa, ia telah tersebar di sebahagian besar kawasan tropika, terutamanya sepanjang persisiran pantai. Oleh kerana buah kelapa ringan dan timbul, pokok kelapa mudah tersebar oleh arus laut yang mampu membawa buah kelapa pada jarak yang jauh. Pokok kelapa hidup subur di tanah berpasir, paya dengan banyak cahaya matahari dan hujan yang tetap (75-100 cm setahun), yang menjadikan koloni di pantai agak mudah. Buah yang dikumpulkan dari laut jauh ke utara seperti Norway telah di dapati masih utuh dan mampu tumbuh setelah diberikan keadaan yang sesuai.

Namun begitu pendapat ini disanggah oleh sebahagian pakar penyelidikan kelapa yang menegaskan bahawa kelapa tidak sesuai ditanam di tanah berpasir di pantai kerana tumbuhan ini tidak memerlukan tanah yang masin. Sebaliknya, ia amat subur jika di tanam di tanah gambut. Meskipun kelapa mampu hidup di tepi pantai melalui proses pemindahan benih yang dihanyutkan melalui laut, namun kehidupan serta pengeluaran buahnya agak begitu terhad dan kurang berkualiti jika dibandingkan dengan buah kelapa yang ditanam di tanah gambut. Di Kepulauan Hawai, pokok kelapa dikatakan telah diperkenalkan oleh pelayar Polinesia dari tanah asal mereka di Pasifik Selatan.

Secara botani, buah kelapa merupakan “buah kering” yang dikenali sebagai pepauh (ataupun drup) bergentian (bukannya “kacang”). Mesokarpanya terdiri daripada gentian yang dikenali sebagai sabut dan terdapat tempurung (endokarpa). Tempurungnya keras serta mempunyai tiga liang percambahan yang jelas kelihatan di permukaan luar apabila sabutnya dibuang. Melalui salah satu darinya pucuk akan keluar apabila embrionya bercambah. Jika dilihat dari satu bahagian, tempurung dan liang percambahan kelihatan seperti muka monyet yang merupakan istilah bahasa Portugis iaitu coco.

Kesemua bahagian pokok kelapa berguna kecuali bahagian akar dan mampu menghasilkan sehingga 75 biji kelapa setahun. Justeru, ia mempunyai nilai ekonomi yang tinggi. Malah, nama pokok kelapa dalam bahasa Sanskrit adalah kalpa vriksha, yang diterjemahkan dalam bahasa Melayu sebagai “pokok yang membekalkan semua keperluan kehidupan”.

Buah kelapa muda boleh diminum airnya. Ia mengandung kadar kalium, chlor dan kalori tinggi yang telah lama tersohor sebagai sumber zat tumbuh, iaitu sitokinin. Selain itu, air kelapa juga mengandung protein, lemak, mineral, karbohidrat, dan berbagai vitamin (C dan B kompleks) yang amat baik untuk kesihatan (melegakan stress) dan kecantikan. Sementara kelapa tua pula boleh diproses untuk menghasilkan santan, minyak kelapa dan pelbagai lagi. Justeru, kelapa begitu sinonim dengan masyarakat Melayu yang gemarkan penggunaan santan kelapa sebagai bahan utama untuk menambah keenakan masakan gulai mereka.

Selain itu,  ia juga tersohor dengan proses pembikinan minyak kelapa dara yang berkesan mengubati pelbagai jenis penyakit. Kajian saintifik oleh para saintis barat ke atas minyak kelapa dara telah dilakukan sejak awal tahun 1930an. Hasilnya didapati minyak kelapa dara memiliki ciri-ciri anti virus dan antibakteria, antioksida yang kuat, pemangkin metabolisme badan dan persamaan dengan susu ibu. Dalam penulisan Bruce Fife “The Healing Miracles of Coconut  Oil” : Walaupun ia merupakan sejenis lemak tetapi minyak kelapa dara berperanan untuk mengurangkan berat badan. Ini berlaku kerana asid-asid lemak tersebut hanya terus menuju ke hati dan diproses sebagai tenaga dan tidak tersebar masuk ke dalam saluran darah sebagaimana lemak-lemak yang lain. Menurut pakar permakanan terbaik dunia, Mary Enig “Terdapat lebih kurang 50% dari asid lemak kelapa merupakan asid laurik yang memiliki ciri-ciri antibakteria, antivirus dan antiprotozoa yang digunakan oleh manusia dan haiwan untuk memusnahkan virus-virus berselaput seperti HIV, influenza dan sebagainya”.  Di negara barat, minyak kelapa dara digunakan dalam formulasi makanan untuk golongan pesakit tua yang kritikal dan juga permakanan bayi. Antara ciri-ciri keistimewaannya ialah;

·         Mengurangkan risiko diserang atheroclerosis dan sakit jantung.

·               Membantu mengendalikan penyakit Diabetes (kencing manis).

·               Membantu mencegah Osteoperosis.

·               Memberi sumber tenaga yang cepat.

·               Menguatkan sistem daya ketahanan badan.

·               Mengurangkan Gaut dan Stroke.

·               Menurangkan risiko penyakit hempedu, hati dan radang paru-paru.

·               Menstabilkan kadar kolestrol dan kadar gula dalam darah.

·               Membantu mengurangkan berat badan.

·               Mencegah terjadinya pembekuan darah.

·               Meningkatkan kesihatan Thyroid.

·               Mencegah dari serangan bakteria dan kulat.

·               Memperbaiki pencernaan dan penyerapan bahan gizi.

·               Mengurangkan risiko demam, batuk, selesema dan asma.

·               Menyembuhkan tisu dan kulit yang tercedera atau terluka.

·               Menyihatkan kulit kepala dan menjadikan rambut sihat.

·               Membantu menjaga meningkatkan kesihatan thyroid.

·               Mencegah  serangan bakteria dan kulat.

·               Memperbaiki pencernaan dan penyerapan bahan gizi.

·               Mengurangkan risiko demam, batuk, selesema dan asma.

·               Menyembuhkan tisu dan kulit yang tercedera atau terluka.

·               Membantu menjaga kulit agar tetap lembut dan halus.

·               Membantu melambatkan proses penuaan dan kedutan kulit.

·               Mengubati sakit gigi dan sengatan serangga.

·               Meningkatkan kemesraan hubungan suami isteri.

 

 

 

One response to this post.

  1. Because of virgin coconut oil I could eradicate a wart in 13 days at the dose of 7.3 gm/day. I could see black points inside the wart 39 hours after commencing the treatment. A great treatment. However I don’t use it on a regular basis because coconut oil is usually used in laboratory animals to develop high cholesterol and atherosclerosis. Learn more about coconut oil at well-informed-sources dot com

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: