RENUNGAN (3)

·                    Daripada Aisyah r.a “Aku tidur dihadapan Rasulullah sedangkan kedua belah kakiku berada ditempat kiblatnya. Ketika dia sujud, dicubitnnya aku lalu ku tarik kakiku. Dan apabila dia berdiri aku lunjurkan kembali kakiku” Tambah Aisyah r.a lagi “Ketika itu tak ada lampu dalam rumah”.

 

·                    Daripada Abu Said al-Khudri r.a, Rasulullah bersabda “Ibadat haji dan umrah di Baitullah akan tetap dilaksanakan orang meskipun setelah keluar Ya`juj dan ma`juj (akhir zaman).

 

 

·                    Daripada Abu Hurairah r.a, Rasulullah bersabda “Demi Allah yang diriku dalam genggamanNya! Akan turun kepada kamu Ibn Maryam (Nabi Isa) menjadi hakim yang adil. Dia akan memecahkan salib, membunuh babi, menghapuskan pajak (kerana pada masa itu tiada lagi orang miskin) dan harta kekayaan akan melimpah ruah hinggakan tidak ada seorang pun yang sanggup menerimanya”.

 

 

·                    Aisyah r.a bertanya kepada suaminya, Rasulullah “Wahai Rasulullah, kita mempunyai dua buah rumah tetangga. Yang manakah diantara keduanya yang lebih utama diberikan hadiah?”. Jawab Rasulullah “Kepada yang lebih dekat pintunya denganmu”.

 

 

·                    Anas r.a berkata “Seorang muslim yang menanam pohon atau tanaman-tanaman. Lalu sebahagian hasilnya dimakan burung, manusia atau binatang, maka orang yang menanam itu mendapat pahala”.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: