Dialog dalam peristiwa Turn About About Turn ( Part ii)

Kisah benar ini dipetik dari ruangan Kata dan Peristiwa, Majallah Siaran PAS Kelantan (1968), halaman 7, 8,9 dan 11. Petikan asalnya ditulis dengan tulisan jawi.

20 Ogos 1968

Di Istana Balai Besar: Dipenuhi manusia, para pemerhati mesyuarat berduyun masuk ke dalam Istana.

Seorang wakil Perikatan: Turun dari rumah dihantar oleh tok bomoh masuk pintu kereta dengan dibuka oleh driver (dalam khayalannya: selepas ini aku Menteri Besar).

Wakil Perikatan yang baru melompat: (berkhayal) Kalau tidak aku Menteri Besar aku hancurkan dunia ini kerana  akulah jadi broker hingga jatuh kerajaan PAS ini.

Ustaz AbdulRahman Soleh: Isytihar rujuk kepada PAS dan pindah tempat duduk dalam Dewan.

Tuan Speaker: (Pakai cermin mata hitam tebal) Mesyuarat hari ini sedikit sahaja. Tidak boleh sesiapapun bercakap.

Wakil-wakil rakyat Perikatan: Pucat dan terbeliak mata melihat kejadian ini.

Foo Choy Yong: (Meradang) Kecewa lagi harapanku untuk tukar nama tanah itu.

Para pemerhati: Ustaz Man anak jantan, begini rupanya begini rupanya perubahan Tuan Speaker setelah masuk UMNO. Dulu pendiam dan pemalu. Sekarang sudah berkaca mata hitam tebal, mujur tak tersepak kerusi….kalau tidak berdentumlah Dewan.

Speaker: Sidang ditangguhkan hingga suatu masa yang akan ditetapkan (cabut balik serta merta dengan diiringi oleh polis).

Radio Malaysia: AbdulRahman rujuk balik kepada PAS.

Rakyat: Syabas! Inilah sikap satria anak Kelantan Jati.

Orang PAS: Sudah kami jangka dari dulu.

Broker: Celaka! Peluang aku dapat komisen hilang lenyap …mesti cari Yusof Latif dan Encik Umar ….sekat jangan mereka pula rujuk kepada PAS.

Orang-orang UMNO: Rupanya kita telah ditipu oleh ketua kita. Malu kita tidak terkira….cari balik segala poster dan gambar kartun kita…pungut balik dan bakar.

Pemberontak dalam UMNO: Inilah akibatnya berketuakan orang luar, kita tukang tanggung malu, dia melepas diri….lebih baik dia berambus!!! (tulis surat terbang halau orang luar balik negeri).

Petang: Encik Umar dan Yusof Latif kembali ke pangkuan PAS.

Encik Umar: (Dihadapan pemberita) Saya dibawa oleh polis ke Kuala Lumpur diluar kemahuan saya sendiri dan dipaksa masuk UMNO. Semua surat pengakuan itu telah disediakan oleh pihak UMNO.

Yusuf Latif: Semua yang kami lakukan itu ialah semata-mata kerana kami mahu cepat balik ke Kelantan. Kalau tidak tentu kami kena kurung lagi.

 Radio dan televisyen: Ahli-ahli PAS kembali ke pangkuan partinya (telefon, surat dan telegram dari dalam dan luar negari mencurah-curah datang menyatakan tahniah atas keberanian wakil-wakil rakyat dan kejujuran mereka).

 Rakyat: Satu sandiwara politik yang belum ada taranya dalam sejarah negara kita.

Orang UMNO: Hai malunya muka kita kerana angkara pemimpin yang gila kuasa.

Broker: Sekali lagi aku kecewa…malu sungguh…wang komisyen yang aku harap pun melepas (bawa kereta hampir melanggar pintu pagar).

Orang-orang PAS: Segala puji dan syukur bagi Allah.

Saufi: (Pura-pura gentleman) Saya masuk UMNO kerana kesedaran politik sendiri, bukan dapat apa-apa upahan….orang PAS tuduh saya terima wang perikatan 50 ribu ringgit. Saya cabar orang PAS bersumpah membuktikan tuduhan itu.

 Rakyat: Orang PAS takkan sebodoh yang disangka oleh Encik Saufi, tukang lompat  tak perlu dilayani lagi, dulu dia orang UMNO, Tak dapat jadi calon masuk PAS….dalam PAS tak dapat jadi Timbalan Menteri Besar lompat pula. Kalau dia masuk kerana UMNO kesedarannya, mengapa dulu keluar  UMNO? Kala u dia tak dapat wang upah, tandanya dia tak dak harga. Rakyat biasa pun kalau masuk UMNO boleh UMNO. Boleh kain batik, gula dan anak lembu kurus.

Abdullah Haji Yusuf: Saya sudah lama fikir mahu masuk UMNO, saya masuk UMNO ni isteri saya pun tak tahu!

Orang PAS: Padanlah selama ini tidur di rumah saja, kawasan tak pernah jengok pun.

 Rumah Tuan Speaker dikawal rapi oleh polis-polis yang tak beruniform, keadaan hidup baru. Hutang-hutang lama mula dibayarkan.

 Rakyat: Hingga bila rumah Tuan Speaker ni dikawal? Siapa bayar belanjanya? Rupanya takut juga Tuan Speaker kepada bayang-bayang sendiri. Kalau berani sila letak jawatan … masuk calon semula atas nama Tongkang Layar baru betul-betul gentleman anak jantan, kalau tidak; pondan!

 Dalam halaman 11 dinyatakan juga; 

Tersebut lagi kisah Maulana Muhammad Khair Johari al-Haj…….sesudah orangnya bertebal muka dalam Dewan Negeri, dia datang ke Kelantan dan bilang; Orang-orang PAS rujuk kepada partinya seperti sarkas saja kerana Asri ugut takut dimakan sumpah….

Ya Maulana ! Anta ni apa macamlah. Waktu orang itu anta paksa masuk UMNO anta tak bilang sarkas. Bahkan anta baca ayat Tuhan ;“Bila kebenaran datang maka kebathilan hancur”. Betullah tuh Maulana. Sesudah wakil rakyat yang dipaksa itu balik ke Kelantan, mereka balik semula ke pihak yang benar dan hancurlah harapan orang-orang yang karut.

 

Ada orang cukup meradang kerana usahanya gagal. Kerjanya menjadi broker Foo Choy Yong. Usahanya untuk menjadi Menteri Besarkah? Timbalankah? Atau Excokah? Atau dapat komisyen dari upahan dan bayaran sagu hatikah? Bak kata pepatah; Ayam terlepas tangan berbau tahi…..sungguh malang nasib encik broker ini. Cita-cita besar angan-angan tinggi. Bekerja broker nak jadi menteri rupanya kosong tidak berisi, penat dan lelah tidak terperi, kecewa dan malu menimpa diri…….

 

YB Ustaz AbdulRahman Soleh

YB Ustaz AbdulRahman Soleh

Speaker DUN Encik Abdullah Yusoff

Speaker DUN Encik Abdullah Yusoff

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: