RENUNGAN ( 7 )

  • Daripada Abu Hurairah r.a, Rasulullah bersabda “Jika aku dijemput untuk makan peha kambing  atau kakinya sudah tentu aku terima pelawaan itu. Dan sekiranya aku dihadiahkan peha kambing atau kaki kambing tentu sekali aku menerimanya”.

 

  • Daripada Anas r.a, Rasulullah bersabda “Sesiapa yang keluar dari kediamannya kerana menuntut ilmu, maka dia berada di jalan Allah (fi sabilillah) sehingga dia kembali semula”.

 

  • Daripada Ali r.a, aku dengar Rasulullah bersabda “Akan muncul di akhir zaman satu golongan yang kurang akal. Mereka memperkatakan perkara yang baik. Mereka keluar Islam (murtad) bagaikan panah keluar dari busurnya. Keimanan mereka tidak melepasi kerongkong mereka. Bunuhlah mereka dimana saja kamu temui mereka. Sesiapa yang membunuh mereka akan mendapat pahala di hari kiamat” .

 

  • Daripada Anas bin Malik r.a “Penduduk Mekah meminta agar Rasulullah memperlihatkan kepada mereka mukjizat (tanda kekuasaan Tuhan). Lalu ditunjukkan kepada mereka bulan menjadi terbelah dua”

 

  • Daripada Abu Dzar r.a, Rasulullah bersabda “Berjalan (mengembara) untuk mempelajari satu bab daripada ilmu adalah lebih baik daripada engkau mengerjakan solat sunat sebanyak seratus rakaat”
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: