Peristiwa Membakar Jambatan di Kampung Baruh Piyar

Pak Chu Kob

Pak Chu Kob

Lakaran sejarah ini amat penting disiarkan sebagai peringatan kepada generasi para pejuang Islam masa kini. Lantaran ini, penulis menyiarkan kisah sepenuhnya berdasarkan pengalaman Wan Yaakub bin Wan Hussin[1], salah seorang aktivis PAS yang bertugas sepanjang tempoh pilihanraya tahun 1969 di kawasan Rantau Panjang[2]. Wan Yaakub atau lebih dikenali dengan jolokan Pak Chu Kob  bertugas di Gual Periok (di Bakat) di bawah seliaan Tok Penghulu Kob sebagai driver untuk musim pilihanraya.[3]Dalam pilihanraya 1969, PAS khususnya di kawasan Rantau Panjang terpaksa berdepan dengan Pemuda Tahan lasak[4] yang terdiri daripada golongan samseng tempatan dan juga dari sebelah Siam.  Oleh kerana Encik Ahmad Yatim[5] masih lagi berada dalam tahanan ISA kerana dituduh terlibat dengan gerakan subversif komunis, maka Ustaz Mohd.Nawawi bin Ahmad dipilih bertanding menggantikan beliau.

 

Tengku Jaafar Tengku Ahmad

Tengku Jaafar Tengku Ahmad

Pernah satu ketika Pak Chu Kob  yang ditemani oleh Ku Pa[6] dibaling dengan sebelah kasut hingga mengakibatkan cermin LandRover tersebut pecah dan kasut itu tertinggal di dalamnya semasa mereka berdua melalui satu kawasan berhampiran jambatan no.3 di Kampung Baruh Piyar. Malah sehari sebelum hari pembuangan undi, LandRover yang dipandunya dikejar oleh Junoh Sawmill[7] tetapi tidak berjaya. Ekoran ini Junoh bertindak menunggunya di jambatan no.3. Sesampai di kepala jambatan no.3, Junoh terus meluru ke arahnya lalu memegang bahu Pak Chu Kob dan berkata “Esok mu berhenti bawa kereta. Kalau mu bawa kereta juga aku bunuh mu!”. Kebetulan yang duduk disebelah Junoh Sawmill ialah sepupu Pak Chu Kob, Pak Cik Will Rantau Panjang merasa malu dengan tindakan Junoh Sawmill. “Mu jangan duk buat gitu. Adik aku tuh!” tegas Pak Cik Will. “Adik tak adik tak kira dalam politik nih” jawab Junoh. “Mu nak kerja…kerja dengan aku” Kata Junoh Sawmill lagi kepada Pak Chu Kob. “ Mu beri gaji lebih sikit tak pe lah……beri lebih daripada orang PAS beri…. aku bawalah kereta Perikatan” jelas Pak Chu Kob. “Ohh nak banyak!!!….aku beri amaran esok mu jangan bawa kereta lagi”. Kemudian Junoh terus beredar.  Pak Chu sedikit pun tidak gentar dengan ugutan Junoh Sawmill. Beliau terus berjumpa dengan ketuanya, Tok Penghulu Kob untuk membincangkan soal ini. Penghulu Kob mencadangkan agar Pak Chu Kob tidak pulang ke rumahnya malam itu. Keesokan pagi hari mengundi (10hb.Mei1969), Pak Chu Kob ditugaskan menghantar beberapa orang untuk berkawal di peti pos di Kampung Kubang Kuar.

 

Kemudian dengan ditemani oleh dua orang tokoh gedebe dalam PAS kawasan Rantau Panjang, Tok Daud Tuli dan Che Lah Gual Melintang, mereka menuju ke jambatan no.3 untuk mengangkut para pengundi ke tempat membuang undi di Gual Periok. Masing-masing sudah berjanji untuk sehidup semati jika berlaku apa-apa yang tidak diingini pada hari itu. Dengan berbekalkan beberapa tin susu yang diikat dan disimpul dalam kain batik lepas sebagai senjata, Tok Daud Tuli bertegas” Kalau demo mati hari ini, kita pun akan turut mati. Kita tak akan lari”. Jawab Pak Chu Kob “Tak po lah kalau begitu. Kita mati bersama”.Sesampai di Bakat, Tok Penghulu Ismail yang berada di tengah-tengah jalan berteriak “Jangan pergi! Jangan pergi!”. Pak Chu Kob tanya “Kenapa tak boleh pergi?”. “Kalau pergi matilah mu. Ramai orang duk tunggu” jelas Tok Penghulu Ismail. “Mati ni kerja Tuhan belako” tegas Pak Chu Kob. Tanpa mempedulikan nasihat Tok Penghulu Ismail, beliau tetap meneruskan tugasnya. Sesampai di jambatan no. 3, para pengundi diarah turun cepat-cepat dan enjin LandRover tidak dimatikan untuk beliau segera berpatah balik ke Gual Periok.  Kemudian Pak Chu Kob mengambil orang di Bukit Tandak untuk mengundi di Gual Periok. Untuk tugasan ini, beliau meminta sebuah lori. Dalam pada itu sudah disediakan 2 buah LandRover. Pada awalnya di jambatan no. 3 di Kampung Baruh Piyar itu ada sepasukan askar yang berkawal. Namun kemudian semua askar tersebut diarah agar tidak berada berhampiran jambatan itu.  Apabila sampai di cabang Kubang Kuar, orang-orang di situ memberitahu “Tak usah pergilah….jambatan dah dibakar”.

Pembakaran yang dilakukan pada waktu tengahari itu diketuai oleh Junoh Sawmill sendiri bersama seramai 13-14 orang pemuda. Dengan melilit kain merah di kepala masing-masing, mereka yang berada di seberang jambatan menggunakan tiub getah motorsikal untuk membakar jambatan tersebut. Ekoran ini, mereka terpaksa berpatah balik dan berusaha melalui jalan Batu Hampar untuk membuang undi di Gual Periok. Jalan pada masa itu tidak bertar dan mengakibatkan lori yang mengangkut seramai 130 orang pengundi PAS terkandas dalam lumpur dan mereka semua tidak sempat sampai ke tempat pembuangan undi dalam tempoh masa yang ditetapkan. Ketika sampai di Batu Hampar, hari sudah semakin gelap. Semasa sampai di Lati, waktu solat maghrib telah masuk. Mereka semua menunai solat maghrib dan makan nasi di Lati. Selepas itu mereka semua menuju  ke rumah YB Haji Harun Lemal di Lati untuk memberitahu tentang peristiwa ini. Inilah antara tindakan terburuk Pemuda Tahan Lasak dalam usaha Perikatan untuk memenangkan calon mereka, Hussien Ahmad[8].

Keputusan pilihanraya 1969 N.19 Rantau Panjang

Hussien Ahmad                  (Perikatan)    2,914 undi

Mohd.Nawawi Ahmad       (PAS)             2,095 undi

Majoriti                                                    819 undi.

Jumlah pemilih berdaftar                          8,522

Jumlah keluar mengundi                          5,235

Peratusan mengundi                                 61.20

Undi rosak                                                    226

 


 

[1] Wan Yaakub mula bergerak aktif dalam PAS pada tahun 1964 dengan memandu sebuah LandRover yang diamanahkan oleh YB Ahmad Yatim,  Wakil Rakyat PAS kawasan Rantau Panjang pada ketika itu. YB Ahmad Yatim ialah bapa kepada YB.Haji Hanifah, ADUN PAS  Pengkalan Pasir sekarang. 

[2] Pada masa itu tempoh penamaan calon mengambil masa selama sebulan.

[3] Driver musim pilihanraya bertanggungjawab mengangkut para pengundi pada hari mengundi dan  penyelengaraan segala peralatan untuk ceramah umum.

[4] Menteri Penerangan Malaysia, Datuk Senu AbdulRahman merupakan Ketua Pemuda Tahan Lasak.

[5] Beliau dibebaskan pada akhir tahun 1969 selepas pilihanraya dengan bersyarat

[6]Ku Pa atau Tengku Jaafar Tengku Ahmad seorang aktivis parti yang sanggup menggadaikan nyawanya demi perjuangan PAS. 

[7] Aktivis Perikatan.

[8] Hussien Ahmad juga terkenal dengan jolokan Hussien Serama.

Tan Seri Hussein Serama

Tan Seri Hussein Serama

 

 

 

2 responses to this post.

 1. Posted by PN ROS on 16 August 2010 at 7:12 am

  semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh para pejuang yg menegakkan keunggulan Islam.
  Ustaz Nawawi telah meninggal pd tahun 2000.

  Reply

 2. Posted by AHMAD HILMI MOHD NAWAWI on 14 February 2013 at 1:17 pm

  Tarikh sebenar Ustaz Mohd Nawawi meninggal dunia adalah pada 17-7-2000 di IJN Kuala Lumpur dan beliau dikebumikan di Perkuburan Bukit Kiara KL.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: