RENUNGAN (9)

·                    Daripada Abu Hurairah r.a, Rasulullah bersabda “Tuhan tidak menentukan hukuman bagi umatku terhadap apa yang tergerak di dadanya (kemahuan yang salah) selagi ia belum dikerjakan atau belum diucapkannya”.   

 

·                    Daripada Abdullah bin Amr r.a, Rasulullah bersabda “ada 40 jenis pemberian (hadiah). Yang paling tinggi diantaranya ialah pemberian kambing. Siapa yang melakukan salah satu daripadanya kerana mengharapkan pahala Allah dan mengakui segala janjiNya, Allah akan masukkan orang ke dalam syurga”.

 

 

·                    Daripada Anas r.a : AbdulRahman bin Auf dan Zubair mengadu tentang penyakit mereka kepada Nabi (disebabkan gatal kerana tuma). Lalu nabi membenarkan kedua-dua memakai sutera dan aku lihat mereka memakai sutera dalam peperangan”.

 

·                    Daripada Abu Hurairah r.a, Rasulullah bersabda “ Sebelum berlaku kiamat, kamu (orang Islam) akan memerangi orang Turki yang sepet mata mereka, wajah mereka berwarna merah, hidung pesek seolah-olah muka mereka bagaikan perisai yang dipukul (dicanang). Dan sebelum kiamat juga kamu akan memerangi satu kaum yang mana sepatu mereka diperbuat daripada bulu”.

 

·                    Anas r.a berkata “ ketika Nabi berhasrat mengirim surat kepada Pembesar Rom, beliau diberitahu “mereka tidak mahu membaca surat melainkan kalau ada cop mohor (stempel). Lalu nabi menggunakan cincin peraknya sebagai stempel dan aku lihat putihnya perak itu ditangan beliau dan tertulis di atasnya Muhammad Rasulullah”. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: