Jawatankuasa Harian PAS Pusat sayangkan Ustaz Mat Iraq

Pemilihan: PAS isytihar tiada politik wang pancing sokongan

http://mstar.com.my/

 Oleh ARIFFUDDIN ISHAK

KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Harian PAS Pusat yang bermesyuarat hari ini mengesahkan amalan politik wang tidak wujud dalam parti itu seperti yang digembar-gemburkan terutamanya menjelang pemilihan Jun depan.

Malah Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata jawatankuasa itu juga menafikan sekeras-kerasnya laporan media yang mengaitkan parti itu dengan amalan rasuah dan politik wang.

“Saya telah mendengar taklimat dari Ketua Dewan Ulama PAS Pusat, Pengarah Pilihanraya PAS PUsat, Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat dan beberapa pimpinan Pusat yang lain.

“Seteleh kita mengumpulkan maklumat dari semua negeri-negeri, kita dapati tidak ada amalan politik wang dalam PAS,” katanya dalam satu kenyataan yang diedarkan kepada media selepas mesyurat itu berakhir.

Minggu lalu Ketua Dewan Ulama PAS Pusat, Datuk Mohamed Daud Iraqi mendedahkan bahawa perebutan kuasa dalam PAS semakin ketara sehingga ada individu sanggup memberikan ‘hadiah’ kepada perwakilan untuk mendapatkan sokongan pada pemilihan parti itu Jun depan.

Mohamed memberitahu, terdapat sesetengah calon yang telah membuat jamuan dan memberi baju kepada perwakilan untuk melobi supaya memenangi jawatan yang bakal ditandingi.

Jawatankuasa Harian PAS Pusat juga mengambil keputusan untuk tidak mengambil sebarang tindakan kepada Mohamed Daud dan beranggapan isu politik wang dalam PAS tidak timbul.

Abdul Hadi juga menyifatkan usaha pihak-pihak tertentu untuk mengaitkan PAS dengan amalan politik wang ternyata tidak berhasil.

“Sebarang usaha untuk menembuskan bahtera PAS melalui politik kotor terbukti selama ini telah gagal.

“Kita yakin PAS tidak akan dapat ditembusi dengan amalan politik wang,” katanya.

Dalam pada itu Mohamed Daud ketika ditemui selepas mesyuarat tersebut berkata beliau telah memberi penjelasan secara menyeluruh kepada Jawatankuasa Harian PAS Pusat.

Bagaimanapun beliau enggan mengulas lanjut sama beliau mengemukan sebarang bukti ataupun tidak berhubung dakwaannya sebelum ini.

“Tiada komen…Tiada komen, kalau saya cakap nanti banyak masalah.

“Saya serah kepada presiden parti,” katanya ringkas.

Towardsmardhatillah:

Hanya orang fasiq saja yang sanggup menyebarkan berita yang mampu meresahkan jiwa orang lain tanpa sebarang bukti kukuh. Jika tiada bukti, jelaslah dakwaan Ustaz Mat Iraq itu satu tuduhan yang tidak bertamaddun langsung!!! Tuduhan sebegini boleh mengurangkan kredibiliti PAS dalam kalangan para pengundi setianya. Meskipun bersalah tapi Jawatankuasa Harian PAS Pusat ternyata masih sayangkan Ustaz Mat Iraq. Hingga kini masih belum kedengaran ura-ura tindakan tatatertib akan dikenakan ke atas diri Ketua Dewan Ulama’ PAS ini ataupun ke atas seorang lagi ustaz (pemimpin PAS peringkat kawasan) yang menyebar serta menyampaikan berita fitnah ini kepada beliau.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: