Wajarkah UMNO dikutuk?

Sabtu Julai 18, 2009

Dr Asri tegur sikap PAS cerca orang lain kerana perbezaan pendapat

Oleh ZIEMAN

Dr.Mohd.Asri

Dr.Mohd.Asri

PETALING JAYA:

Bekas Mufti Perlis, Dr. Mohd Asri Zainul Abidin menegur parti PAS agar tidak terus mencerca orang lain hanya disebabkan perbezaan pendapat.

Menurut beliau, PAS yang memperjuangkan Islam sepatutnya tahu bahawa perkataan dan tulisan cercaan mereka itu akan diadili oleh Allah di akhirat kelak.

“Perkataan Islam disebut dalam PAS, adakah mereka lupa bahawa perkataan dan tulisan cercaan mereka itu akan dibawa ke mahkamah Allah di akhirat.

“Apakah setiap kali berbeza pendapat mereka perlu mencerca pihak yang mereka tidak suka?,” katanya kepada mStar Online.

Dr Asri juga menyifatkan isu ‘Kerajaan Perpaduan’ adalah satu contoh yang menunjukkan PAS bukan hanya mencerca pihak lain malah pemimpin-pemimpin mereka yang menyokong konsep tersebut turut menerima nasib yang sama.

“Sehingga kepada sesama sendiri pun dicerca dan dihina. Mereka hina dan mencerca pemimpin sendiri apabila berlaku perbezaan dalam isu ‘Kerajaan Perpaduan’,” katanya.

Tegasnya, ada pihak dalam PAS sendiri yang menghalalkan cercaan itu dengan memberikan alasan ‘orang lain’ lebih teruk.

“Apakah jika orang lain anda anggap teruk, maka anda boleh melakukannya juga?

“Apa akan terjadi kepada masa depan negara jika kita mengajar budaya ‘jangan berbeza pendapat dengan pemimpin kami, jika tidak awak kami maki’,” ujar belia lagi.

Dr. Asri juga tidak menolak kemungkinan PAS akan bertindak menghina beliau selepas kenyataannya ini dikeluarkan.

“Lihatlah selepas kenyataan ini dikeluar, sebahagian mereka akan menyambutnya dengan makian dalam blog-blog mereka.

“Mereka maki Tan Sri Harussani (Mufti Perak) apabila mereka sudah tidak sebulu lagi dengannya… dulu, mereka juga pernah memaki saya,” katanya.

Dr. Asri menjelaskan, beliau bukan bermusuh kepada PAS tetapi ia hanya sebagai teguran seperti mana yang pernah dilakukannya terhadap parti Umno.

Beliau berharap pemimpin tertinggi PAS dapat menasihati ahli-ahli mereka terutama yang menjadikan laman blog sebagai medium untuk mencerca orang lain supaya lebih berakhlak.

Jelasnya, generasi muda pada masa ini semakin bijak menilai bahawa budaya politik maki hamun dan carut-marut hanya kerana perbezaan pendapat bukan akhlak Islam.

Artikel ini dipetik dari: http://www.mstar.com.my/

Towardsmardhatillah: UMNO sejak dulu hingga sekarang tidak pernah melaksanakan perundangan Islam secara syumul meskipun sudah lama memegang kuasa politik dan pentadbiran negara. Malah sikap UMNO yang suka memutar belitkan tentang perlaksanaan Islam telah mengeruhkan serta mencemarkan suasana politik tanahair. Paling teruk sekali apabila UMNO berusaha mengelirukan pemikiran rakyat Malaysia dengan menganggap  perlaksanaan syiar Islam adalah sama dengan perlaksanaan  syariat Islam. Dengan ini, rakyat akan terkeliru apakah sebenarnya perbezaan antara negara Islam dan juga negara majority umat Islam. Mengikut konsep dakwah dan juga jihad, proses pengeliruan sebegini adalah perkara mungkar yang perlu ditentang dan dibangkang habis-habisan. Sepanjang usaha menentang dan juga membangkang tindakan UMNO yang tidak pernah berubah dan menganggap dirinya (parti tersebut) berada atas landasan yang benar, pasti akan mengundang kemarahan setiap jiwa yang sentiasa menentang kemungkaran. Justeru berlakulah perbuatan memaki hamun dalam situasi yang diharuskan oleh syarak berasaskan sirah di mana  sahabat Rasulullah juga pernah memaki musuh Allah dengan kata-kata kesat (sila rujuk tindakan Saidina Abu Bakar dalam kitab Sirah Nabawiyyah Ibn Hisyam). Justeru, mana-mana pemimpin PAS yang bertindak menyokong idea pembentukan Kerajaan Perpaduan perlu ditentang kerana tindakan tersebut tidak akan menguntungkan PAS langsung tetapi hanya menguntungkan parti lawan dan juga beberapa individu yang gilakan jawatan seperti jawatan Menteri dan lain-lain lagi jika idea ini berjaya dilaksanakan. Tentu sekali tindakan menyokong idea Unity Government yang ditentang oleh suara majority dalam PAS ini (termasuklah majoriti AJK PAS Pusat) boleh menimbulkan kemarahan sesiapa saja yang sudah lama meluat dengan sikap dan cara UMNO berpolitik. Sudah tentu kemarahan segelintir orang-orang PAS ini menyebabkan UMNO dikutuk sebegitu rupa.  

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: