Renungan 12

i)                    Nu’man bin Basyir r.a mengatakan, Rasulullah bersabda “Perumpamaan orang yang mematuhi larangan Tuhan dan  yang melanggarnya seperti satu kaum yang mengadakan undian di atas kapal. Sebahagian mereka mendapat tempat duduk di bahagian atas dan sebahagian lagi di bawah. Orang yang di bawah jika ingin mengambil air minuman terpaksa melalui tempat orang yang berada di sebelah atas. Lalu mereka berkata “ Lebih baik kita korekkan lubang air di tempat kita agar kita tidak mengganggu orang yang berada di atas kita”. Jika orang yang berada di atas membiarkan hasrat mereka yang dibawah ini tentulah semua mereka yang berada dalam kapal mati. Sebaliknya, jika mereka yang berada di sebelah atas melarang , maka pastilah mereka semua selamat”.

 

ii)                  Daripada Ummu Kalsum binti Uqbah r.a, Rasulullah bersabda “Bukanlah dianggap sebagai penipu (pembohong) seseorang yang mendamaikan manusia. Ditambahnya perkara yang baik atau dikatakannya baik.”.

 

iii)                Daripada Jabir bin Abdullah r.a, Rasulullah bersabda “Peperangan itu adalah tipu daya”.

 

iv)                Abu Hurairah mengatakan, Rasulullah bersabda; Setelah Tuhan memutuskan untuk mencipta makhluk, Dia catitkan dalam kitabNya yang ada di sisiNya di atas arasy “RahmatKu mengalahkan kemarahanKu”.

 

v)                  Daripada Bara’ r.a, Rasulullah bersabda kepada Hassan bin Tsabit (seorang penyair Arab yang terkemuka)”Seranglah atau balaslah serangan mereka. Malaikat Jibrail bersamamu!”. (Mempertahankan Islam dengan susunan rangkap-rangkap syairnya).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: