Kenyataan Tok Guru disokong

 

PAS tak mudah dipengaruhi keluar Pakatan Rakyat – Tok Guru Nik Aziz

PAS tidak akan melayan sebarang gesaan Umno supaya ia keluar daripada Pakatan Rakyat (PR), kata Mursyidul Am PAS, Tok Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Beliau berkata PAS tidak mudah terpengaruh dengan desakan mana-mana pihak dalam menentukan pendiriannya berhubung semangat setia kawan dalam pakatan dengan DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu.

Menteri Besar Kelantan itu berkata demikian hari ini ketika diminta mengulas cabaran Pergerakan Pemuda Umno supaya PAS keluar dari Pakatan Rakyat berikutan kemelut yang melanda dalam gabungan itu sejak kebelakangan ini.

Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin, telah menggesa PAS supaya keluar dari pakatan itu ekoran tindak-tanduk DAP terhadap PAS.

Tok Guru Nik Aziz berkata keputusan PAS tidak mahu keluar daripada Pakatan Rakyat sudahpun dibuat dalam Muktamar Pas di Ipoh tidak lama dahulu. – BERNAMA

 

Towardsmardhatillah: Kenyataan Tok Guru wajar disokong. Dalam masa yang sama semua aktivis PAS di semua peringkat perlu berperanan aktif dari sudut pergaulan disamping mempamerkan akhlak yang baik sebagai pendakwah yang sentiasa menjelas serta menerangkan peranan syariat Islam dalam masyarakat majmuk. Ini kerana PAS bukan hanya mengharapkan undi golongan mereka yang belum memahami Islam secara mendalam semata-mata  inginkan kuasa politik. Malah PAS mengharapkan golongan berkenaan mampu memahami reaksi politik Islam. Amat tidak wajar sama sekali semua ahli PAS berdiam diri jika Islam dihina. Kebanyakkan tentangan dan juga rasa tidak puas hati dikalangan segelintir mereka ini muncul kerana mereka tidak begitu faham mengenai keadilan perlaksanaan perundangan Islam. Dalam masa yang sama golongan ini juga bencikan kezaliman UMNO dan Barisan Nasional. Oleh itu,  usaha memberi kefahaman kepada golongan ini wajar dipertingkatkan dari masa ke semasa. Tidak sebagaimana ahli-ahli UMNO yang mendakwa diri mereka beragama Islam tetapi hanya sanggup menerima beberapa aspek berkaitan agama saja. Ahli-ahli UMNO juga mengaku memahami Islam tetapi tidak menerima Islam sebagai way of life. Lain ceritalah pula jika sekiranya DAP dan PKR yang bertindak keluar lebih awal daripada Pakatan Rakyat.  

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: