Ramadhan kembali lagi….

cover depan ihya ramadhan 2

Ramadhan yang penuh kerahmatan kembali lagi. Biasanya, umat Islam khususnya di Malaysia akan mempersiapkan diri mereka dengan beberapa perkara yang sering mereka utamakan, iaitu;

i)                    Jamuan serta penyediaan juadah berbuka puasa.

ii)                   Berusaha memperbanyakkan bacaan al-Quran, menggenapkan bilangan solat terawih sepanjang bulan yang mulia dan mengejar lailatul-Qadar.

Bagi jamuan serta penyediaan juadah berbuka puasa, para pelanggan dan para peniaga boleh dikatakan sama-sama sibuk. Pihak peniaga ingin keuntungan di petang Ramadhan. Manakala pihak pelanggan pula mulai teringin nak makan itu dan ini. Adakalanya apa yang dibeli membazir begitu saja kerana terlalu banyak dan tak terlarat untuk dimakan lagi. Dalam pada itu, ramai juga yang bermurah hati mengadakan rumah terbuka dengan memanggil kenalan, saudara mara serta sahabat handai terdekat untuk berbuka puasa di rumah. Boleh dikatakan kebanyakkan masjid-masjid di seluruh Malaysia turut berperanan meraih para jamaah berbuka puasa dengan kadar penyediaan yang termampu.

Selain itu, umat Islam di Malaysia juga berusaha memperbanyakkan bacaan al-Quran (tadarrus al-Quran) dan menggenapkan bilangan rakaat terawih. Tadarrus a-Quran dilakukan sama ada secara sendirian di rumah ataupun secara berkelompok di masjid, surau dan sebagainya. Bagi solat terawih, ada yang melakukan 8 rakaat  dan juga yang melakukan 20 rakaat. Rata-rata para ustaz yang mengajar di bulan ini lebih cenderung menggalakkan masyarakat awam agar menghiasi diri masing-masing dengan akhlak-akhlak yang mulia. Jangan berbohong…..jangan mengumpat……jangan mengeji atau mengutuk. Sekalian lapisan masyarakat termasuk ahli-ahli politik juga diminta menjaga lidah serta tindak tanduk mereka. Untuk tujuan ini, buku-buku panduan Ihya’ Ramadhan merupakan tumpuan utama dalam usaha mereka merealisasikan ibadat seikhlas mungkin demi meraih mardhatillah. Itulah kelaziman yang berlaku setiap kali Ramadhan datang menjelma.

 Sayang sekali, keistimewaan sejarah bulan ini amat jarang didedahkan kepada masyarakat awam untuk dihayati. Paling ada pun hanya peringatan mengenai kisah penurunan surah al-‘Alaq di Gua Hira pada 17 Ramadhan. Apakah pengisiannya dan apakah kesan pengisiannya mengenai Nuzul al-Quran boleh dikatakan tidaklah diberikan penekanan sangat. Rata-rata kaum muslimin hanya sibuk mengumpul pahala dengan cara tadarrus al-Quran dan juga solat tarawih serta menunggu Lailatul-Qadar.

Masih ramai yang belum terdedah dengan sejarah keistimewaan bulan ini. Masih ramai yang tidak mengetahui tentang beberapa peristiwa penting dalam kalendar umat Islam yang berlaku dalam bulan Ramadhan. Antaranya;

i)                    Keberanian tentera muslimin dalam peperangan Badar yang meletus pada 2 Ramadhan tahun kedua Hijrah.

ii)                   Pembukaan Kota Mekah oleh Rasulullah dan tentera muslimin pada 10 Ramadhan tahun ke-6 Hijrah. .

iii)                 Penyerahan kalah bandar Taif kepada tentera muslimin pada tahun ke-9 Hijrah.

iv)                 Pembukaan Andalus (Sepanyol) oleh kerajaan Bani Umaiyah yang menghantar bala tentera Islam yang diketuai oleh Tariq bin Ziyad pada 28 Ramadhan tahun 92 Hijrah.

v)                  Pada 15 Ramadhan 658 Hijrah bersamaan 1260 Masihi, tentera Islam menyerang balas dan mengalahkan tentera Mongul yang menyerang kota Baghdad serta melumpuhkan dinasti kerajaan Bani Abbasiyyah.

vi)                 Pada 15 Ramadhan 1294 Hijrah, bala tentera Islam Dinasti Uthmaniah yang dipimpin oleh Ahmad Mukhtar Basya dalam peperangan Yakhliz mengalahkan tentera Rusia.

Semua peristiwa ini merupakan lambang kegigihan perjuangan Islam silam yang amat penting untuk diketahui, dikenang dan dihayati oleh generasi masa kini. Dalam tempoh tersebut, pasti sekali mereka yang terbabit dalam beberapa peperangan tersebut berada dalam situasi berjaga-jaga dengan segala bentuk helah dan strategik pihak musuh.  Situasi mereka ketika itu dilingkari dengan kekerasan tenaga, kehangatan pedang, lembing, anak panah dan berbagai bentuk senjata lain.  Lagipun bulan Ramadhan tidak termasuk dalam rumpunan bulan-bulan yang diharamkan berperang seperti Muharram, Rajab, Zul Qaedah dan juga Zul Hijjah. Oleh itu, tak ada sebab bagi tentera Islam perlu bersikap lemah lembut terhadap musuh harbi. Dalam tempoh tersebut (Ramadhan), tentera muslimin hanya mengharapkan kurniaan status syahid daripada Allah Subhana wa Taala.

Selain daripada tarikh-tarikh istimewa berkenaan, Ramadhan tahun ini amat berbeza daripada Ramadhan yang lepas kerana ia disambut seiringan dengan kemunculan bala Allah Taala, penyebaran wabak selesema babi…  !!!! نعوذ بالله من ذلك

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: