Rohaizat abaikan isteri kedua?

 

Rohaizat

Rohaizat

Macam-macam cerita di musim pilihanraya yang dimainkan oleh PAS dan UMNO untuk menang pilihanraya di Permatang Pasir. Namun harus diingat; nak berjihad pun jangan sampai boleh merosakkan rumahtangga orang lain. Soal rumah tangga adalah soal peribadi yang hanya boleh diselesailkan oleh suami isteri yang berkenaan dan juga pihak mahkamah syariah ataupun pejabat kadi. Mengapa isu rumahtangga diungkit-ungkitkan?? Tidak memadai lagikah Rohaizat kalah di Permatang Pasir dengan tekanan  isu pengguguran dirinya daripada Majlis Peguam?? Bagi saya dengan sebab berlakunya pengguguran itu, Rohaizat sudah sukar untuk menang di Permatang Pasir.

 

Tidak mengaku beristeri dua? Cuba faham elok-elok. Bukankah tindakan Rohaizat menyembunyikan isteri kedua dengan cara dia sendiri tidak mengaku di khalayak itu adalah demi maslahat agar perkara ini tidak diketahui oleh isteri pertamanya?  Bukankah nabi Ibrahim a.s juga menyembunyikan tentang perkahwinannya dengan isteri keduanya, Siti Hajar (ibu Nabi Ismail) agar tidak diketahui oleh isteri pertamanya Siti Sarah? Oleh itu, dalam soal berpoligami rumah tangga orang lain, tak usahlah kita nak tunjuk lagak hero macam Nasaruddin Tantawi jadi pembela wanita kononnya dia dizalimi. Perkara ini (masalah nafkah) hanya boleh diselesaikan di mahkamah syariah ataupun di pejabat kadi saja. Tahukah kita semua bahawa dikalangan para pemimpin PAS pun ramai yang kahwin sembunyi-sembunyi dan mengalami kes macam Rohaizat tapi akhirnya pecah diketahui orang ramai juga. Malah ada pemimpin PAS yang abaikan isterinya yang diimport dari negara lain kemudian diceraikan dan hingga kini kesnya masih tersangkut di mahkamah. Sebenarnya selepas berlaku berpoligami, adalah menjadi hak suami untuk mengangkat status mana-mana isterinya yang dipoligami dan dianggap sebagai “isteri rasmi/official”. Malah diharuskan oleh syarak agar si suami menyembunyikan perkahwinan keduanya demi mengelak perkara-perkara yang tidak diingini berlaku. Oleh itu, tak timbul soal tidak adil ataupun berlaku zalim dalam masalah ini (siapa lebih official). Saya memang menyokong agar Ustaz Salleh Man menang di Permatang Pasir tapi biarlah kena dengan cara atau kaedah berkempen. Janganlah hentam peribadi lawan hingga boleh menyebabkan laki bini berkelahi dan sekali gus merosakkan rumahtangga mereka. Jangan pula kita  gunakan alasan UMNO pernah hentam peribadi pemimpin kita , lalu kita pun boleh hentam peribadi  calon Barisan Nasional sesuka hati kita aje.  Sepatutnya dalam masalah ini, PAS memberi contoh terbaik sebagai langkah mendakwah golongan non-muslims untuk lebih mengenali Islam dan bukannya menghentam sehentam-hentam mengikut nafsu ammarah.

One response to this post.

  1. Posted by Penegak Kebenaran on 22 October 2009 at 8:55 am

    Erotomania: also known as De Clerambaults’ syndrome is usually described as a rare delusional syndrome that characteristically involves a woman who believes that a man, typically of a higher social, economic or political status, is in love with her.

    hahaha…that rafizah is one crazy woman….apa orang Melayu cakap…’GILA BAYANG’…godaan dah ditolak mentah-mentah pastu nak mereka-reka cerita yang kononnya Rohaizat dah ajak dia kawin sebab terlalu tergila-gilakan Rohaizat…siap ajak mak bapak dia bersubahat sekali…si Ketua Pemuda PAS Nasarudin Hasan tu pun bersubahat memfitnah jugak…Itu fitnah semata-mata!

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: