Kucing lahirkan tiga ekor anak tupai?

Kucing lahirkan tiga anak tupai http://www.sinarharian.com.my/com/content/story3324283.asp BALING – Pelik tapi benar, itulah yang jarang-jarang berlaku malah tidak pernah terjadi apabila haiwan berlainan jenis iaitu kucing melahirkan anak tupai di sini.Seorang ibu tunggal, Habsah Ismail, 73, berkata, dia terkejut apabila melihat kucing peliharaannya menggigit anak tupai di dalam rumahnya dengan manja dan kejadian seperti itu tidak pernah berlaku sebelum ini.Menurutnya, dia mengekori ibu kucing itu hingga ke dapur dan melihat haiwan itu melahirkan tiga anak tupai dalam tong di rumahnya.“Saya terkejut kerana tidak pernah melihat seekor kucing melahirkan tupai dan hairannya anak tupai itu menyusu seperti anak-anak kucing lain.

“Malah anak-anak tupai itu dengan tiga lagi anak kucing dilahirkan oleh kucing peliharaan saya sejak seminggu lalu,” katanya kepada Sinar Harian ketika mengunjungi rumahnya di Kampung Besah Tok Limbong, di sini.

Habsah berkata, sebelumnya kucing itu berbunyi begitu kuat seperti orang sakit dan tidak berfikir haiwan itu hendak beranak.

“Bagaimanapun, saya menyediakan tong bagi membolehkan kucing itu beranak dan tidak menjenguk sehinggalah apabila melihat kucing itu menggigit anak tupai dan tidak menyangka anak tupai yang digigit itu anaknya sendiri.

“Saya memang terkejut kerana sepanjang hayat saya tidak pernah melihat malah mendengar seekor kucing melahirkan anak tupai sedangkan tupai menjadi musuh apabila bertemu kucing,” katanya.

Habsah berkata, apabila melihat dalam tong itu, dia mendapati kucing itu melahirkan tiga anak tupai dan tiga anak kucing.

Menurutnya, semua bentuk badan dan bulu sama seperti anak tupai cuma ekornya belum kembang, mungkin kerana masih kecil.

“Saya akan memelihara sehingga besar kerana ingin melihat lebih jelas, lagipun ibu kucing itu sangat sayang kerana menjilat dan menyusu anak tupai itu,” katanya.

Towardsmardhatillah: Benarkah kacukan antara dua jenis haiwan ini terjadi dengan kehendak Allah Taala? Mengikut mazhab Maliki, tupai halal dimakan tetapi kucing adalah haram dimakan. Selepas baca petikan berita ini, saya terus garu kepala. Saya teringatkan petikan kitab fiqh di bawah dalam masalah andaian binatang kacukan seperti anjing dan babi dengan binatang-binatang yang halal dimakan dari segi syarak seperti kambing dan sebagainya. Mengikut  kajian saintifik, meskipun berlaku proses mengawan antara babi dan kambing ataupun antara kambing dan anjing ataupun antara kucing dan tupai; semua proses pembiakan kacukan species haiwan-haiwan terbabit tidak akan berlaku.

Semua permasalahan fiqh yang membabitkan proses mengawan antara haiwan-haiwan yang berlainan species dalam kitab itu hanyalah  andaian oleh fuqaha klasik saja. Meskipun ramai yang berpendapat Allah Taala berkuasa atas segala sesuatu (Apabila Dia katakan jadi..maka jadilah),  namun amat mustahil Allah Taala melakukan sesuatu tindakan yang bertentangan ketetapan dengan fitrah kejadian makhluk ciptaanNya.

 Petikan kitab fiqh itu adalah sepertimana berikut;

 Menurut ulamak Syafie (golongan syafieyyah) dan Hanbali (Hanabilah) apabila sesuatu yang kering terkena badan anjing dan babi yang basah atau terkena anak yang dilahirkan hasil kacukan anjing dan babi atau anak yang dilahirkan hasil kacukan anjing atau babi dengan binatang lain yang halal dalam Islam, maka benda yang terkena itu hendaklah dibasuh sebanyak tujuh kali basuhan yang pertamanya dengan tanah berdasarkan hadis riwayat Ahmad yang lalu.  (Fiqh Islami Wa Adillatuhu oleh Prof Dr. Wahbah Az-Zuhaili dalam bab Najis). Begitu juga dengan kitab al-Tahzib fi Matan al-Ghayah wa al-Taqrib, Dr Mustahfa Dib al-Bigha, hlm 34-35.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: