Fatwa Ayatullah Khomaniie

Ajwibah al-Istiftaat

Dalam sekitar pertengahan tahun 2000 dulu, beberapa orang PAS Kelantan termasuk abah saya pergi Iran. Sebelum rombongan berkenaan berangkat ke sana, saya minta kalau boleh tolonglah dapatkan saya buku-buku ilmiah berkaitan dengan ijtihad dan fatwa ulama’ Iran. Bila rombongan ini semua balik ke Kelantan,  saya dihadiahkan buku berjodol “Ajwibah al-Istiftaat” oleh Ayatullah al-Sayyid Ali al-Hussaini al-Khomaniie dan satu set Tafsir al-Mizan oleh al-Imam Thobathobaie.  Buku Ajwibah al-Istiftaat mengandungi dua juzuk, iaitu juzuk pertama himpunan soalan daripada masyarakat awam syiah serta fatwa-fatwa oleh al-Khomaniie berkaitan dengan ibadat. Manakala juzuk kedua pula adalah himpunan soalan mereka dan fatwa berkaitan dengan muamalat (urusan seharian). Walaupun Ayatullah al-Khomaniie bertaraf mujtahid kontemporari, namun beliau tetap mempertahankan segala pandangan serta ijtihad Ayatullah Ruhullah Khomainie yang masih relevan dengan perkembangan semasa. Antara soalan-soalan yang dihimpun dan diajukan kepada beliau ialah ( juzuk 1, hlm 167);

Soalan: Adakah harus hukumnya menunaikan solat  (menjadi makmum) di belakang seorang sunni?

Jawaban al-Khomaniie: Harus solat secara berjamaah bersama mereka (golongan sunnah) jika bertujuan menjaga penyatuan Islam.

Soalan: Tempat kerja saya terletak  di salah sebuah kawasan masyarakat Kurdish. Kebanyakkan imam-imam solat jumaat dan juga para jamaah di sana terdiri daripada kalangan ahli sunnah. Apakah hukum menjadi makmum di belakang mereka? Apakah harus memburuk-burukkan (mengumpat) mereka?

Jawaban al-Khomaniie: Tidak ada masalah untuk turut menunaikan solat jumaat bersama mereka (ahl Sunnah). Adapun dalam masalah memburuk-burukkan ahl sunnah, maka jauhilah perkara tersebut.

petikan soalan jawab fatwa

Fatwa ini juga membuktikan bahawa pimpinan tertinggi mazhab Syiah Imamiyyah sentiasa mendidik masyarakat awam syiah agar sentiasa berbaik-baik dengan golongan ahl Sunnah. Hanya golongan syiah yang menyeleweng saja yang sentiasa nekad memusuhi golongan ahl Sunnah. Begitu juga sebaliknya dengan ahl Sunnah.

One response to this post.

  1. Posted by Kini on 28 August 2009 at 9:43 am

    Salam.
    Syabas diatas keberanian saudara memetik fatwa tersebut.Mudah-mudahan saudara diberkati di bulan ramadhan ini.
    Abuturab.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: