Tidak semua wajib berjihad mengangkat senjata

 

Ayat 122, surah al-Taubah

Mafhumnya:

Tidak wajar orang-orang yang beriman itu berangkat semuanya ke medan pertempuran. Mengapa tidak pula ada kelompok daripada golongan itu berangkat untuk mempelajari dan mendalami ilmu agama agar mereka dapat memberi peringatan kepada kaum mereka bila mereka kembali kepada kaum mereka”. Surah al-Taubah, ayat 122.

 

Pernah satu ketika dulu saya ditanya oleh seorang lelaki yang kelihatan begitu bersemangat dengan jihad mengangkat senjata. Malah pakaiannya juga tak ubah seperti para pejuang mujahidin Afghanistan. “Dengar khabar  kerajaan Sudan mengisytiharkan jihad, mengapakah tak ada orang luar yang berminat nak join sama berjihad disana?” soal beliau dengan penuh kehairanan. “Bagi kerajaan Sudan, jihad itulah adalah nikmat Allah Taala yang dikurniakan khusus kepada rakyatnya yang terpilih sahaja untuk mati syahid. Ramai juga dikalangan para pelajar asing yang menuntut di sana menawarkan diri untuk turun ke medan perang. Namun kerajaan Sudan menolak tawaran sedemikian. Cukuplah mereka yang terpilih  (walaupun tidak ramai) mengorbankan jiwa mereka dengan dibantu oleh para malaikat serta jin-jin Islam. Kerajaan Sudan juga menghormati para pelajar asing yang menuntut ilmu di bumi itu selaku tetamu yang perlu dilindungi” jawab saya. “Lagipun ayat 122 dalam surah al-Taubah juga mengingatkan kita bahawa bukan semuanya yang wajib turun berjihad mengangkat senjata meskipun berjiwa berani sekian mana sekalipun” tambah saya lagi.

 

“Ada orang bagi tahu; beberapa orang pelajar Malaysia di Pakistan turut berperang dan mendapat latihan perang di Afghanistan. Apa pendapat you dalam soal nih?” tanya beliau lagi. “Saya sendiri tidak tahu sejauh manakah penglibatan mereka yang mendakwa pernah berperang bersama para mujahidin Afghanistan yang bertempur dengan pihak tentera Russia. Kini pun, puak-puak mujahidin ini kelihatan lemah  setelah mereka  berpecah kepada lapan puak yang besar sebelum Taliban merampas kuasa pentadbiran negara suatu masa dulu. Bagi saya,  kalau mereka setakat mendapat latihan ketenteraan demi mempertahankan diri, agama, bangsa dan tanahair tidaklah menjadi satu kesalahan. Namun untuk turut serta berperang di medan perang, terpulanglah kepada diri masing-masing sekiranya sudah cukup syarat untuk berjihad sama ada ingin menukarkan status mereka daripada pelajar kepada pejuang mengangkat senjata.  Cuma berpandukan ayat 122 surah al-Taubah ini, mereka sebenarnya tidak perlu ke medan perang kerana mereka berstatus pelajar pengajian agama. Bahkan lebih baik jika mereka mendalami ilmu pengajian  agama sebagaimana yang dituntut oleh syarak”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: