Beberapa peringatan untuk berhari raya

Solat hari raya (aidil-fitri dan aidil-adha) disyariatkan pada tahun pertama hijrah. Hukumnya adalah sunnah muakaddah. Pada kedua-dua hari mulia ini juga, seluruh umat Islam dituntut agar mengambil berat perkara-perkara berikut;

i)                    Mandi sunat hari raya, memakai wangian dan memakai pakaian yang terindah (terbaik). Daripada Jaafar bin Muhammad daripada bapanya daripada datuknya, bahawa Nabi s.a.w memakai baju  Yaman pada setiap hari raya. Daripada Hasan al-Sabth “Rasulullah menyuruh kami memakai sebaik-baik pakaian, memakai wangian dan berkorban (menyembelih ternakan)  pada kedua-dua hari raya”.  

ii)                   Makan (mengisi perut) terlebih dahulu sebelum keluar pada pagi hari raya aidil fitri (kecuali hari raya aidil adha). Disunatkan makan beberapa biji buah tamar mengikut bilangan ganjil (sama ada 3, 5 ataupun 7 biji) pada pagi hari raya aidil fitri.  

iii)                 Keluar menuju ke musalla (tempat sembahyang/kawasan lapang). Diharuskan juga solat hari raya ditunaikan di masjid. Jika tiada sebarang halangan/keuzuran, adalah lebih afdhal ditunaikan solat hari raya di luar kawasan atau wilayah sendiri.

iv)                 Kaum wanita dan kanak-kanak digalakkan sama menyertai solat ini.

v)                  Digalakkan agar masing-masing (sama ada imam ataupun makmum) pergi menggunakan jalan lain dan balik semula ke rumah masing-masing melalui jalan lain.

vi)                 Waktu solat bermula sekurang-kurangnya dengan tegaknya matahari sekadar tinggi 3 meter (sebatang lembing) mengikut pandangan mata. Berdasarkan apa yang dinyatakan oleh Ahmad bin Hasan al-Banna daripada hadis Jundab, “Rasulullah s.a.w pernah mengimani solat aidil fitri dan matahari pada masa itu berada pada kadar 2 batang lembing dan solat aidil adha pula dengan kadar jarak sebatang lembing.

vii)               Tidak perlu iqamat, lafaz al-solat jamiah dan juga azan bagi solat sunat hari raya. Malah disunatkan untuk tidak melafazkan kesemuanya ini.

viii)              Bertakbir dalam solat. kedua-dua solat hari raya dua rakaat. Disunatkan bertakbir sebelum bacaan surah pada rakaat pertama sebanyak tujuh kali selepas takbiratul ihram dan lima kali takbir pada rakaat kedua sebelum bacaan surah dengan mengangkat kedua-dua belah tangan.

ix)                 Tidak disunatkan menunaikan solat sunat sebelum dan selepas solat sunat hari raya.

x)                  Solat sunat hari raya sah ditunaikan oleh semua lapisan masyarakat mukallafin daripada kalangan lelaki dan wanita, budak-budak, mereka yang bermusafir dan juga mereka yang bermukim sama ada secara berjamaah ataupun secara sendirian di rumah, di masjid, di musalla atapun di mana sahaja.

xi)                 Disunatkan mendengar khutbah selepas solat.

xii)               Diharuskan hiburan, permainan, nyanyian dan majlis makan mengikut kadar yang dibenarkan oleh syarak bagi meraikan hari raya.

xiii)              Disunatkan mengucapkan tahniah ataupun sebarang ucapan yang seumpamanya seperti ucapan “Selamat Hari Raya”.  

xiv)             Bertakbir disunatkan pada kedua-dua hari raya.  

Solat jumaat dan solat hari raya pada hari yang sama

Apabila solat jumaat dan hari raya (sama ada aidil fitri ataupun aidil adha) jatuh pada hari yang sama, gugurlah hukum wajib solat jumaat ke atas sesiapa yang menunaikan solat sunat hari raya. Daripada Zaid bin Arqam berkata “Nabi s.a.w menunaikan solat sunat hari raya kemudian beliau memberi keringanan dalam masalah solat jumaat. Sabda beliau “Sesiapa yang ingin menunaikannya (solat jumaat), maka tunaikanlah”.  

Daripada Abu Hurairah r.a “Pada hari kamu ini (hari jumaat) berkumpul dua hari raya. Oleh itu, sesiapa yang ingin menunaikan jumaat, sesungguhnya kami juga daripada kalangan mereka yang sanggup dihimpun untuk solat jumaat”.

Dalam pada itu, digalakkan bagi seseorang imam mendirikan (mengimani) solat jumaat bagi sesiapa yang ingin mendirikannya dan bagi sesiapa yang tidak menunaikan solat sunat hari raya. Malah, wajib solat zohor bagi sesiapa yang meninggalkan solat jumaat kerana telah menunaikan solat sunat hari raya pada waktu paginya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: