Pagi Raya di rumah Dato’ Husam.

Selang beberapa hari yang lalu, arena politik tanahair boleh dikatakan jadi hingar bingar setelah Dato’ Husam mengumumkan melalui akhbar tempatan bahawa dirinya tidak perlu dicalonkan sebagai Menteri Besar Kelantan. Bagi saya, walaupun kenyataan yang diumumkan itu tulus terbit dari hatinya, namun dari sudut pengamatan masa depan politik di negeri Kelantan; ia bukannya satu pengumuman yang terbaik untuk rakyat Kelantan. Mengapa saya kata begitu? Dato’ Husam sebenarnya lain daripada yang lain. Sukar untuk dicari ganti. Yang paling saya salute ialah ideanya yang sentiasa up-to-date. Dengan kata lain, beliau ialah seorang reformis rakyat yang sentiasa maju ke depan dengan idea-idea yang lebih bernas untuk menerajui perubahan demi kepentingan rakyat jika dibandingkan dengan wakil-wakil rakyat PAS yang lain . Ada pihak mengatakan; Dato’ Husam masih mampu melontarkan idea-ideanya walaupun setelah berundur daripada saf kepimpinan PAS Negeri Kelantan dan kembali berperanan di Parlimen seperti dulu. Namun bagi saya  pendapat sedemikian adalah tidak berasas sama sekali. Mengapa orang yang bijak seperti beliau perlu berundur jika jawatan itu sudah sesuai dengan watak dan keterampilan dirinya? Oleh itu, tidak wajarlah baginya menarik diri jika dicalonkan sebagai Menteri Besar apabila  Tok Guru berundur kelak selepas PRU-13. Agak begitu terlewat dan tidak sesuai bagi Tok Guru untuk berundur dalam masa terdekat sebelum muncul PRU-13 akan datang. Dato’ Husam juga tak perlu mengundur diri semata-mata ingin meredakan situasi ekoran pelbagai konspirasi dalaman serta   rintangan oleh mereka yang sentiasa berusaha ingin membunuh karier politiknya. Persetankanlah semua itu!!! Hari ini kita berhari raya…………

Pagi ini selepas solat hari raya aidil adha, saya menuju ke rumahnya. Dato’ Husam dan ahli keluarganya menumbangkan 5 ekor lembu sebagai korban untuk diagih-agihkan daging itu kepada orang ramai terutama sekali rakyat miskin dalam DUN Salor. Selepas mengimani solat dan berkhutbah hari raya, dia sendiri jadi tukang sembelih dan turut sama melapah daging bersama rakyat DUN Salor. Yang menarik perhatian sekali ialah kesungguhan Walid al-Jazairi melapah daging mengikut style orang Algeria dengan berkain pelikat.

Yang paling mengejutkan saya pula ialah kewujudan bekas rakan sekelas semasa di Maahad Muhammadi, Zahari yang menyapa saya semasa saya ghalik (asyik) mengambil gambar  mereka yang bergotong royong melapah daging-daging semua lembu yang rebah di tangan Dato’ Husam. Saya turut berkongsi tenaga menyiapkan sebahagian daging dan hati yang siap dilapah untuk dipanggang. Kali ini, Dato’ menjemput Mr.Hisham al-Misri sebagai chef  utama bagi menyediakan “Kuftah” dan “kabab”, iaitu dua jenis daging panggang masakan Arab. Dalam merealisasikan tugasan penyediaan kuftah dan kabab ini, saya dilantik oleh Mr.Hisham sebagai assistantnya. Allahamdulillah, pagi ini saya dapat belajar satu resipi baru masakan Arab daripada Mr.Hisham ini.

Majlis ringkas di rumah Dato’ ini  juga turut dihadiri oleh Pak Aet dan keluarganya dari Tasik Malaya, Indonesia yang berusaha giat memajukan projek tanaman padi organic di Tunjung, Kota Bharu, Kelantan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: