Menarik tak poster baru untuk PRU-13 kelak?

Selepas berjam-jam melayari internet hari nih, akhirnya saya mengunjungi blog baganutama. Macam biasalah, dah memang hobi saya membaca. Tak kira, blog ke, buku ke, majalah ke…semuanya saya gomo.  Apa yang penting, setiap yang dibaca itu dapat menambah pengetahuan saya untuk diolah dan dinilai dengan lebih terperinci. Hati saya mulai tertarik dengan poster PRU-13 akan datang yang disiarkan dalam blog  http://baganutama.blogspot.com/ . Apa macam? Ada sesiapa nak komen?? Bagi saya; wujud ciri-ciri kreativiti dan kesenian unik yang cuba dipaparkan oleh individu perekanya.

Advertisements

2 responses to this post.

  1. Posted by ibni-baittutah on 5 February 2010 at 4:23 pm

    Bagi pendapat ambo ada dua sebab yang boleh diceritakan, sebab pertama ini satu kariertiviti yang boleh di katakan sebagai mengelirukan dan memesong bagi Pas, sebabnya. Dari fakta ia memesongkan kaedah pengundian. kenapa saya berkata begitu?. Untuk mengundi lampiran kertas tersebut tidak mempunyai gambar Calon tersebut. Tetapi jika pengundi dengan tergesa-gesa ingin memangkah, ia boleh di ketegorikan sebagai mengundi lambang dacing.Sebab kedua ia satu kariertiviti juga, tetapi bukan pendapat baik untuk lambang dacing. Jika pengundi yang tergesa-gesa dan lepas pandang sekali imbas gambar calon di poster pilihanraya ia tidak akan memangkahnya kerana wajah tersebut bukan sokongan mereka. kecuali ia mengubah pendirian kepada lambang lain selain dacing kerana di sebabkan ingatan wajah tersebut. Kedua-duanya tidak menguntungkan mana-mana pihak, kerana setiap pengundi itu hanya memikirkan apa yang perlu dipangkah, bukannya penilaian mengenai wajah. Apa yang berlaku ialah semasa pilihanraya yang telah lepas, setiap susunan kertas undi yang berkaitan kerusi dun dan perlimen terletah di bawah antara satu sama lain(double pcs of paper up and down)sedangkan susunan blok-blok kedudukkan lambang itu tadi tidak sama. Apabila pengundi yang tergesa-gesa memangkah undi mengikut kertas di atas dahulu, kemudian seterusnya menyelak kertas di bawah dengan hanya memangkah sekali imbas tanpa menyelidik kedudukkan petak-petak lambang itu, ia memberikan pangkah undi yang berbeza. Inilah yang di katakan, memangkah lambang lain bagi kerusi dun, dan memangkah lambang lain bagi kerusi parlimen. Jika pengundi yang menyedari kesilapan, dan cuba memadam balik, atau memperbaiki balik pangkahan mereka mengikut pilihan sebenarnya, tanpa pemadam, atau dengan contengan, ia telah di anggap undi rosak. Kesan-kesan itu tadi tidak boleh digunakan sebagai sah.Kerana prosedure pemangkahan undian adalah tidak dibenarkan memadam, memangkah untuk menafian pangkahan pertama dan kemudian di ganti pangkahan kedua, dan tanpa pemadam atau kesan pemadam…ia tetap dianggap rosak. Berhati-hati semasa mengundi kerana pangkahan yang tersusun dan hanya sekali.

    *kali ni aku jadi pakar spr pulok…kat blog serisuri aku ceo…haii apa boleh buat pengalaman dan kepandaian mengatasi oarang nya.

    Reply

  2. Posted by ibni-baittutah on 7 February 2010 at 3:12 pm

    Kepada Pecinta Wang Ehsan bukan Becinta Royalty.

    Wang Ehsan DiUtamakan…..Royalty Di Jahanamkan.

    Lepas dapat Wang Ehsan…
    1. Nanti buat:…. Stadium baru kat Kelantan yeee…
    2. Buat…Tempat bus stand baru…tapi jangan tunggu bus kat bawah dia silap-silap bocor kepala hotak ko.
    3. Buat bumbung tempat letak kereta pejabat negeri ye…nanti jangan lupa beli insurance banyak-banyak, mahal-mahal kereta ko atau motor ko tu…nanti dapat claim balik duit insurance.
    4. Buat bazaar ada kolam mandi di atas dia…kat bawah pun dapat rasa air jugak, kalau ko tak dapat mandi kat kolam tu…dengan bawah pun boleh rasa air kolam dari kat atas tu.
    5. Buat Replika tau banyak-banyak…boleh main sorok-sorok…budak-budak suka pegi kat situ nanti…jangan lupa pakai helmet kat kepala, baik-baik terhantuk kepala nanti. Jangan selalu sangat masuk kat dalam replika tu, kacau je mat lempek lak dengan labu-labunya.
    6. Buat jembatan…tapi jangan lupa bawa pelampung kecemasan nanti…demi langkah-langkah keselamatan.Bawah tu jembatan tu dalam, nampak air dia.

    Jangan lupa join dengan depa ya….
    Dekat Terengganu semua dah ada tu benda-benda tu. Hasil wang Ehsan…bukan Royalty tau.
    Kelantan je belum ada lagi macam Terengganu dapat.
    Cakap dekat dia orang ye.
    Jangan mintak royalty…minta wang ehsan, nanti dapat buat projek tu. Alah kalau runtuh pun dapat wang ehsan juga lagi sampai 2 billion pun takpe nak jadi gantirugi balik.
    Wang ehsan 20 juta je….nanti boleh repair balik kalau runtuh…tak kira samapi 2 billion pung takpe.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: