Pengembaraan Ibn Battutah (Part 3)

Setelah sekian lama berada di Mul Jawah, Ibn Battutah menyambung perjalanan  dan belayar lebih 34 hari, kapal yang dinaiki berlabuh di wilayah Tawalisi[1]. Penduduknya berupa paras elok dan masih menyembah berhala. Kaum wanitanya pula pandai menunggang kuda serta mahir memanah dan turut serta berperang bersama kaum lelaki. Kapal yang dinaiki berlabuh di perlabuhan Kilurki[2]. Gabenornya bernama Arduja adalah seorang anak raja wilayah berkenaan. Adurja yang pandai berbahasa Turki dan menulis dalam bahasa Arab telah menjemput semua anak kapal bertandang ke istana dan menjamu mereka dengan berbagai jenis makanan[3].

Kapal yang dinaiki meneruskan pelayaran kemudiannya.  Dengan bantuan angin tenang, mereka akhirnya sampai ke negeri China selepas tujuh belas hari dalam pelayaran dan berlabuh di perlabuhan Zaitun[4]. Di sini Ibn Battutah melihat berates buah kapal kecil dan besar turut berlabuh. Pelabuhan ini terletak di muara sungai yang besar. Di Bandar ini tinggal sekelompok masyarakat Islam. Menurut Ibn Battutah, beliau menyusuri sebatang sungai selama 27 hari dan kemudiannya singgah di Bandar Sin Kalan[5]. Di lokasi ini banyak tembikar yang diproses dan kemudiannya dieskport ke India dan Yaman. Di tengah Bandar tersebut terdapat sebuah kuil besar yang mempunyai 7 buah pintu. Di Bandar ini juga wujud sekelompok masyarakat Islam yang dipimpin oleh seorang ketua, seorang kadhi, masjid, zawiyah serta pasar mereka sendiri. Di sini, Ibn Battutah menumpang di sebuah rumah hartawan Islam bernama Awhid al-Din al-Sanjari. Selepas itu Ibn Battutah kembali semula ke Bandar Zaitun dan kemudiannya menerima jemputan daripada maharaja China  agar beliau ke ibukota negeri, Bandar Khan Balaq[6] . beliau memulakan perjalanan dengan ditemani oleh gabenor, kadhi dan beberapa orang saudagar Islam. Setelah 10 hari belayar menyusuri sebatang  sungai, mereka singgah di Bandar Qanjanfu iaitu sebuah Bandar besar yang mempunyai 4 buah kota yang mana kota ke-3 didiami oleh orang Islam.

Bersama seorang hartawan dari Bandar Qanjanfu yang bernama al-Busyri, Ibn Battutah menuju ke Bandar Biwan Qatlu (sebuah Bandar kecil). Mereka berdua meneruskan perjalanan dan setelah 17 hari, mereka sampai di Bandar al-Khansa (Bandar Hang Chou), iaitu sebuah Bandar yang paling luas yang pernah dilawati oleh beliau. Bandar tersebut terbahagi kepada 6 bahagian. Kadhi Bandar berkenaan bernama Fakhr al-Din daripada keturunan Othman bin Affan r.a. Ibn Battutah melawat semua bahagian kawasan ini satu persatu dan masyakarat Islam menetap di Bandar ke-3. Selepas selesai melawat semua Bandar itu, Ibn Batuttah terus menu ju ke Bandar al-Khata (letaknya di sempadan negeri China). Menurut tokoh ini, banda rberkenaan maju tapi tidak aman. Ibn Battutah menerusikan lagi perjalanan dan akhirnya tiba di Bandar Khan Balaq (Peking)[7]. Raja china pada masa itu bernama Alqan. Semasa Ibn Battutah berada di Bandar tersebut, berlaku pemberontakan yang membawa kepada pembunuhan raja China. Oleh itu, sebelum situasi menjadi bertambah buruk, beliau mengambil keputusan meninggalkan negeri China[8]. Ibn Battutah berpatah balik ke Zaitun dengan menaiki kapal kepunyaan al-Malik al-Zahir, pemerintah Pulau Sumatera. Mereka belayar mengharungi lautan menuju ke kepulauan Melayu dan Ibn Battutah pula kemudiannya kembali  ke tanahairnya.  


[1] Kepulauan Filipina selatan iaitu kepulauan Sulu. Bagi Ibn Battutah, wilayah ini amat luas dan rajanya bernama Tawalisi.

[2] Terletak di Pulau Jolo, iaitu pulau terbesar di Kepulauan Sulu. Ia merupakan bandar terbesar dan tercantik di wilayah itu.

[3] Untuk mengetahui kisahnya dengan lanjut, lihat Rihlah Ibn Battutah, jld.2, hlm 714-716.

[4] Bandar Chuanchou.

[5] Perlabuhan Canton.

[6] Peking.

[7] Pada masa itu ia juga dikenali dengan nama Khaniqu, sebuah kota diraja China.

[8] Beliau meninggalkan negeri China kira-kira pada akhir tahun 747H.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: