Senda loka di petang hari…

Anak Mek Lijah (18:06:59) :

Semua benda-benda – bayar sana, bayar sini – sebenarnya adalah ibarat cerita wayang kulit Kerajaan Negeri sahaja… atau lebih tepat dalam kata bidalan : MACAM BERSELIMUT DENGAN KAIN SELIMUT SINGKAT… Tarik keatas, kaki nampak terjulur…; tarik kebawah, dada terdedah sejuk.. Serba tak kena. Itulah sebenarnya isu “RM 23 juta” itu..

Sheikh,

Kalau dalam bahasa kampung, in macam cerita Mek Lijah. Mek Lijah tu miskin wang.., tapi ada tanah pusaka seluas 10 ekar. Taukeh mari, bagitau Mek Lijah, dia nak majukan tanah Mek Lijah. Dari 10 ekar tanah Mek Lijah, hanya 1 ekar sahaja yang taukeh ni nak start dulu. Lagi 9 ekar, taukeh cakap, nanti saya punya hal lah nak buat apa2 lain masa. Maka tanah 10 ekar ni pun ditukar miliklah kepada taukeh ni.

1 ekar tanah Mek Lijah tu taukeh nak buat 10 unit rumah teres, satu deret. ‘Corner lot’ kiri-kanan tu taukeh punya. Mek Lijah diberi 4 unit tengah2 tu, dengan HARGA PENILAIAN TAUKEH tu sendiri sebanyak RM 500,000 se unit. Seronok lah Mek Lijah hebahkan sana-sini kerana dapat harta bernilai RM 2 juta dari taukeh. Dia bukannya tahu, kos sebenar taukeh tu buat rumah teres tu adalah RM 100,000 se unit sahaja. Maknanya, taukeh tu sebenarnya beli tanah Mek Lijah dengan harga RM 400,000 jer. Tu ‘tak cerdik’ fasa pertama…

Lepas perjanjian dibuat semua depan loyar, taukeh pun buat lah rumah2 teres tu. Masa tengah bina, tup-tup, anak2 Mek Lijah yang 6 orang tu balik ke kampung. Mereka mendesak nak kan rumah kerana tempat tinggal mereka di bandar selama ini akan dirobohkan.

Dek malu kat jiran, Mek Lijah pergi jumpa taukeh… nak 2 unit lagi rumah. Yang 4 anak perempuan tu, tak aperlah ambik rumah teres tengah2 sorang satu…, tapi anak2 lelaki lagi dua ni nak rumah ‘corner lot’..

Taukeh pun baik hati… Dia kata boleh ambik 2 unit ‘corner lot’ ni.., cuma Mek Lijah kena bayar ler. Satu unit RM 800,000 … 2 unit kena bayar RM 1.6 juta ! Mek Lijah pulak mana lah tau berapa kos sebenar pembinaan 2 unit ‘corner lot’ ni.. dan Mek lijah pun tak ader kuasa nak pertikai kos sebenar unit ni. Apa pun, Mek Lijah kena cari duit RM 1.6 juta untuk dibayar kepada taukeh…. Mana dia nak cari? Nak makan selama ini pun susah.. Itu ‘tak cerdik’ fasa kedua..

Dalam Mek Lijah dok ‘mutar itek’ (duk tgh bingung), tup-tup, jiran2 dia dapat tahu, bahawa rumah lama anak2 Mek Lijah yang nak kena roboh di bandar tu pun, TAUKEH SAMA jugak yang nak majukan .. !!!

Setakat ni dulu…. nak terketawa ni… !! Sambung cerita lain kali… Hehehehehehe…..!!!

Towardsmardhatillah: Petikan cerita ini merupakan salah satu komen yang disiarkan dalam blog Kickdefella http://kickdefella.wordpress.com/2010/01/20/bila-artis-menafsir-angka/#comments

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: