Wakil Rakyat PAS zaman dulu dan Wakil Rakyat PAS zaman kepimpinan Ulama’

Dato' Nik Man lebih mesra dengan panggilan Pak Nik Man

Semasa bertandang di rumah Ustaz Salahuddin Abdullah (bekas Exco Kerajaan 1974-1978) satu ketika dulu, beliau pernah bercerita kepada saya berkaitan pertalian akrab yang terjalin antara pucuk pimpinan PAS, ahli-ahli parti dan juga rakyat jelata. Menurut Ustaz Salahuddin, hubungan antara pemimpin dan rakyat amat rapat. Gelaran-gelaran kebesaran seperti Dato’ dan sebagainya tidak dipratikkan oleh rakyat terutama sekali dikalangan ahli-ahli PAS. Pada masa itu, para pemimpin PAS lebih mesra dengan panggilan mesra seperti Ayah Mat bagi Dato’ Mohd.Asri, panggilan  Abe Aji dan juga Ayah Hak bagi Dato’ Ishak Lutfi bin Omar.  Begitu juga dengan Dato’ Nik Man yang lebih popular dengan panggilan Pak Nik.  Malah untuk menerima gelaran kebesaran ini pun, wakil-wakil rakyat PAS pada masa itu terlebih dahulu merujuk kepada keputusan parti sama ada untuk menerimanya ataupun tidak. Panggilan-panggilan mesra diutara serta dipratikkan di kalangan ahli-ahli PAS zaman dulu demi mengukuhkan serta merapatkan ikatan ukhwwah sesama mereka disamping bertujuan untuk mengelakkan individu yang mendapat gelaran Dato’ itu dari terus hanyut dalam keegoan dan kemegahan diri lalu terus meminggirkan tugasan utama parti.

Semasa menjawat jawatan Menteri Besar, Dato’ Mohd.Asri tidak sempat atau tidak berpeluang makan bersama ahli keluarganya ketika berada di rumah. Setiap kali waktu makan, akan ada rakyat yang setia menunggu untuk makan bersama Menteri Besar. Sekitar tahun 1973 semasa menjawat jawatan Menteri Kemajuan Tanah, Dato’ Mohd.Asri bertindak melangsaikan hutang-hutang rakyat di Felda Air Lanas dan juga rancangan Rakyat di Felda Belia Kemahang.   Untuk jamuan rasmi, jemputan tidak hanya terhad kepada tetamu rasmi sahaja. Malah ia turut terbuka untuk semua lapisan rakyat negeri Kelantan. Rakyat merasakan seolah-olah parti adalah milik mereka. Setiap kali diadakan majlis ceramah terutama sekali di kawasan kampung, masyarakat setempat akan mengadakan jamuan dengan menyembelih 2-3 ekor ayam bagi meraikan kedatangan wakil-wakil rakyat dan pemimpin PAS di kawasan mereka. Situasi mesra antara kedua belah pihak ini mampu mengeratkan lagi kerjasama dalam usaha mendaulatkan PAS di negeri Kelantan.  

Hasil pengamatan saya, situasi mesra itu sudah tidak ditemui lagi masa kini. Malah Tok Guru Nik Aziz sendiri membahasakan serta menggunakan gelaran atau panggilan Dato’  di kalangan para Exco kerajaan Negeri. Boleh dikatakan para pegawai kerajaan negeri pun turut memanggil gelaran Dato’ kepada mana-mana wakil rakyat PAS yang dapatkan tittle tersebut.  Malah ramai juga di kalangan Wakil Rakyat di bawah kepimpinan Ulama’ yang mengidam-idamkan gelaran Dato’ kurniaan dari Istana ini tapi hingga kini masih belum dapat.  Sesama wakil rakyat pun saling membahasakan diri masing-masing dengan gelaran YB. Jamuan-jamuan keraian atau kesyukuran hanya dilakukan di hotel-hotel dan dihadiri oleh ahli-ahli PAS tertentu sahaja dan tidak terbuka kepada rakyat di kampung-kampung seperti dulu. Semuanya catering style dan hanya disesetengah lokasi sahaja diadakan jamuan tradisional secara gotong royong. Inilah antara perubahan dan perbezaan paling ketara antara kerajaan PAS Kelantan dulu dan kerajaan PAS Kelantan di bawah kepimpinan Ulama’ sekarang.

One response to this post.

  1. Posted by mat karkoon on 15 February 2010 at 3:30 pm

    Siapa muliakan Dato di akhirat nanti mereka semua bawa pingat Dato masing2 untuk dapat syafaat. Jika pingat2 tak dapat beri syafaat jatuhlah mereka semua dari titian sirat. Wallahu’alam.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: