Inilah Pembangunan Sebenar!

Masih ramai yang belum faham dan sedar apakah itu sebenarnya pembangunan yang wajar dicitai oleh segenap lapisan masyarakat majmuk. Lantaran tidak faham dan tidak sedar lah menyebabkan ada dikalangan rakyat Malaysia yang gilakan kemahsyuran pengcakar langit  sepertimana yang diwujudkan di ibu kota Kuala Lumpur sepanjang Barisan Nasional memerintah Malaysia. Biarpun hanya sekadar mampu melihat dan dapat berbangga dengan ketinggian sesebuah pengcakar langit, itu sudah kira memadai bagi mereka yang gilakan kemahsyuran. Al-Imam al-Mawardi dalam kitabnya al-Ahkam al-Sultaniyyah dan Ibn Khaldun dalam kitab Muqaddimahnya mengutarakan factor pembangunan pertanian sebagai pilar utama sebuah kerajaan Islam selain daripada factor keutuhan ketenteraan dan juga kestabilan ekonomi.  

Tahukah kita sepanjang pemerintahan Barisan Nasional, sector pertanian (termasuk peternakan kecuali ternakan babi secara kormesial) di Malaysia adalah begitu mundur ke belakang jika dibandingkan dengan Negara Thailand, Mymmar, Vietnam, Kemboja dan Indonesia? Apa sebabnya? Bukankah di negara ini sudah lama diwujudkan MARDI, FAMA, KADA, RISDA dan sebagainya? Sejauh manakah semua jabatan ini di up-datekan dari masa ke semasa  demi kepentingan rakyat ? Disamping itu, penggunaan racun dan juga baja kimia yang jelas merbahaya terhadap kesihatan manusia masih berleluasa  tanpa pemantauan yang sewajarnya. Cuba perhatikan apa yang telah berlaku ke atas Universiti Pertanian Malaysia di Serdang yang merupakan institusi yang paling diharapkan dalam sector kajian bagi peningkatan dalam bidang pertanian. Bukankah university ini telah ditukarkan nama kepada Universiti Putra Malaysia dan agenda utamanya dalam sector pertanian diperkecilkan sebagai satu fakulti sahaja? Semua ini berlaku pada zaman Dr.Mahathir jadi Perdana Menteri Malaysia. Ekoran laungan kosong “Pandang ke Timur” menyebabkan kilang-kilang perusahaan seperti kilang-kilang memasang kereta dan alat-alat elektronik menjadi agenda utama  yang diketengahkan kepada rakyat. Laungan kosong ini juga menyebabkan anak-anak  muda mulai cenderung untuk bekerja kilang dan sudah tidak berkeyakinan untuk berdikari dan mengamalkan pertanian untuk sara hidup. Sama ada rakyat Malaysia sedar ataupun tidak, sebenarnya inilah juga salah satu pengkhianatan paling nyata yang dilakukan oleh  kerajaan Barisan Nasional.

Ketahuilah wahai rakyat Malaysia, segala usaha untuk kembali semula ke arah kaedah pertanian organic sebagaimana yang  pernah dilakukan  secara tradisional oleh masyarakat Melayu silam adalah kaedah terbaik demi peningkatan tahap kesihatan masyarakat majmuk di Malaysia.   Sehubungan ini, Kelantan terlebih dahulu maju ke depan menerajui perubahan.

http://demokrasi93.blogspot.com/2010/02/lawatan-tg-nik-aziz-ke-projek-tanaman.html

http://ruangbicarapriamalaya.blogspot.com/2010/02/gambar-sekitar-lawatan-tok-guru-ke.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: