Fahami bidang kuasa masing-masing

Dalam konteks negara yang mengamalkan system demostrasi  berparlimen dan raja berperlembagaan, mana-mana parti politik yang mampu memenangi majority besar kerusi dalam pilihanraya dan seterusnya dapat membentuk sesebuah kerajaan sama ada kerajaan pusat ataupun kerajaan negeri perlu peka dengan item-item berikut, iaitu;

i)                    Bidang kuasa kerajaan pusat.

ii)                   Bidang kuasa kerajaan negeri.

iii)                 Bidang kuasa bersama.

Pasti sekali pembahagian bidang-bidang kuasa ini memerlukan kerjasama segenap pihak meskipun berbeza pegangan dan  ideology politik. Mana-mana parti politik yang mengabaikan amanah masing-masing dalam menguruskan bidang-bidang kuasa berkenaan, maka tentu sekali kerajaan tersebut sama ada kerajaan pusat ataupun kerajaan negeri sememangnya suka mengamalkan auta politicking dan bersifat tidak amanah. Inilah yang perlu difahami dan dihayati oleh segenap lapisan masyarakat majmuk di Malaysia. Mengapa perlu beria-ria mahukan kerjasama antara parti politik? Kenapa masih ada yang tergila-gilakan  Kerajaang Perpaduang? Kalau dah memang ada pemimpin-pemimpin PAS yang terlanjur tuh mengaku ajelah dan tak usahlah nak bohong-bohong dengan pelbagai bentuk penafian. Bukankah pemimpin Islam akan dilihat lebih bersih dan lebih jujur jika sanggup mengakui kesilapan dan memohon maaf daripada rakyat dan juga memohon ampun daripada  Allah Subhanahu wa Taala? Tak perlulah nak auta banyak-banyak sangat…. Lagi banyak auta lagi terserlahlah kesombongan dan ketakburan diri sendiri. Rakyat bukannya bodoh. Ramai dah yang pandai petik dan tekan-tekan keyboard computer.

Bidang kuasa masing-masing perlu diberi perhatian utama kerana ia melibatkan kemaslahatan rakyat jelata. Sapa-sapa yang faham serta mampu menghayati konsep ketiga-tiga bidang kuasa nih, sudah tentulah takkan merapu macam Ustaz tantawi yang beria-ria nak bekerjasama dengan UMNO. Sila klik di bawah;

http://episodeperjuangan.blogspot.com/2010/07/pelan-damai-untuk-umno-dan-pas.html

Sungguh memalukan tindakan Ustaz Stupid Ego dan mereka yang sewaktu dengannya nih!!! Kenapa perlu kerjasama dengan parti UMNO dan Barisan Nasional yang jelas tidak pernah amanah memikul tanggungjawab selaku  kerajaan pusat? Biarlah rakyat menilai sendiri betapa jahatnya UMNO dan Barisan Nasional yang alpa dan cuai kerana tidak peka dengan ketiga-tiga bidang kuasa tersebut. Pemimpin PAS janganlah melatah tak tentu pasal pulak gilakan perpaduang dengan UMNO kerana nak jaga perpaduan Melayu. Bila masa pula nasib Melayu pernah terbela sepanjang UMNO menerajui kerajaan pusat sejak dulu hingga sekarang???? Fikir-fikirkanlah……..

2 responses to this post.

  1. Posted by fakhri on 13 May 2012 at 11:51 am

    sory bos,..artikel mu ni banyak salah..pasl pembahagian kuasa tu antara kerajaan bukan ikut demokrasi berparlimen ke presidden..tapi ikut kerajaan kesatuan atau persekutuan

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: