Suasana Pagi Jumaat di bandar Kota Bharu

Pada pagi jumaat 27 hb. Ogos 2010, saya meluangkan masa bersiar-siar sekitar Pasar Pagi jumaat di tengah-tengah bandar Kota Bharu. Tarikan utama sekitar  lokasi tersebut ialah Kuliyyah Pagi Jumaat yang lazimnya disampaikan Tok Guru Nik Aziz selaku MB Kelate berhadapan Pejabat PAS Kota Bharu di Jalan Ilmu. Aktiviti mengajar di sini dipraktikkan oleh Tok Guru sejak dulu lagi sebelum beliau menyandang jawatan Menteri Besar Kelantan dan ia mendapat perhatian berbagai lapisan masyarakat majmuk terutama sekali masyarakat Melayu dan Cina. Boleh dikatakan setiap pagi jumaat sekitar jam 9:00 hingga 11:30 pagi,  jalan-jalan di tengah Bandar Kota Bharu akan dipenuhi dengan berjenis kenderaan.  Urusan jual beli  giat berjalan lancar. Berbagai jenis barangan dan makanan  diperniagakan lebih-lebih lagi di akhir bulan Ramadhan dan harganya pula  berpatutan.

Kebetulan pada pagi itu selepas kuliyyah Tok Guru selesai, seorang wakil pelajar Dar al-Huffaz dari Indonesia turut dibenarkan berucap untuk meminta bantuan derma ramai bagi menyara pembelajaran mereka di sana. Maka ramailah penyokong-penyokong PAS yang sememangnya “kaki dengar ceramah” mengerumuni  pemidato cilik itu.

Selesai saja majlis, pihak MPKB BRI  bertindak membersih dan menyimpan semula pasu-pasu bunga dan pentas tempat mengajar agar laluan tersebut boleh digunakan seperti hari-hari biasa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: