Slogan Ketuanan Melayu memang hampas!!!…..Slogan Ketuanan Islam???

Mafhum firman Allah:

Sesungguhnya Rasulullah adalah ikutan (tauladan) terbaik untuk kamu dan bagi orang-orang yang amat berharap menemui Allah serta Hari Kemudian dan banyak mengingati Allah.

Surah al-Ahzab, ayat  21.

Mafhum hadis:

Rasulullah merupakan seelok-elok manusia dari segi paras rupa dan sebaik-baik daripada kalangan mereka dari segi akhlak. (Riwayat al-Bukhari).

Ada banyak lagi ayat-ayat al-Quran dan hadis-hadis Rasulullah yang memperkatakan tentang akhlak. Namun memadailah dengan dua nas yang tertera di atas sebagai renungan untuk kita bersama berkaitan dengan topic akhlak. Secara jelas lagi nyata, semua pihak terutama seklai di kalangan kaum muslimin mengiktiraf Rasulullah sebagai sebaik-baik insan untuk dicontohi. Lantaran ini segala usaha oleh individu-individu yang berusaha menyahut seruan Rasulullah begitu sekali dilihat bertungkus lumus untuk muncul  seperti Rasulullah. Ada yang hanya sanggup berjubah selama 24 jam sehari semalam. Ada yang hanya mampu memakai serban sahaja tanpa berjubah (berbaju melayu). Ada yang berjanggut segenggam dan bermisai nipis sahaja tapi tak mampu berjubah serta berserban  selama 24 jam. Ada yang mampu berjubah, berserban, berjanggut tapi kuat merokok . Ada yang tak berjanggut dan tak berjubah tapi mengamalkan corak kehidupan Islam dalam kalangan ahli keluarganya secara beransur-ansur dan macam-macam lagi. Semua gambaran-gambaran mereka ini menunjukkan betapa mereka ini cintakan Rasulullah meskipun semua mereka ini tidak mampu mencontohi Rasulullah dari segi penampilan lahiriah secara total 100%.

Begitu juga dari sudut akhlak. Ada yang berjubah dan bermacam-macam jenis ber….ber ….lagi tapi failed terus dari segi akhlak akibat terlalu memperajakan hawa nafsu ammarah lebih daripada segala-galanya yang mampu membahagiakan diri mereka di akhirat kelak. Akhirat adalah abadi dan kehidupan dunia hanya persinggahan sementara sahaja.  Sebelum menjangkau lebih jauh, point utama yang perlu disedari berasaskan kedua-dua nas di atas ini ialah; Rasulullah adalah contoh pemimpin yang terbaik dari segenap aspek keterampilan dan juga akhlak. Insan yang diutuskan oleh Allah ini tidak menawarkan gula-gula projek duniawi besar-besaran di muka dunia . Dalam masa yang sama Rasulullah juga tidak mengajar umatnya untuk memisahkan antara kehidupan dunia dan akhirat. Dengan kata lain; tidak salah untuk mengecapi kemewahan dunia asalkan tindakan tersebut tidak bercanggah dengan syariat Islam. Namun biarlah berpada-pada.  Jangan melampaui batas seperti pernah dilakukan oleh para khulafa  Abbasiyah di masa silam. Meskipun kerajaan Abbasiyah (132H-300H) begitu menampakkan usaha yang cemerlang dalam memajukan  perkembangan ilmu pengetahuan tapi akhlak para khulafa agak begitu merosot sekali.  Mereka juga suka membazir. Contohnya ; Khalifah al-Makmum  pernah menyediakan makanan lebih daripada 300 jenis makanan untuk dihidangkan kepada 10 orang tetamu  dalam satu majlis perbincangan dengan para fuqaha dan ulama’ ilmu kalam. Mas`udi  pula meriwayatkan bahawa Khalifah Harun al-Rasyid membelanjakan sebanyak 10,000 dirham untuk per belanjaan makan harian dan para tukang masaknya adakalanya terpaksa memasak lebih daripada 30 jenis masakan setiap harian. Dalam kitab Baina al-khulafa wa al-Khula `a oleh Syeikh Salahuddin, turut menyatakan bahawa; Khalifah al-Mahdi, al-Hadi, al-Rashid, al-Amin, al-Ma`mum, al-Wathiq dan al-Mutawakkil merupakan pemerintah Bani Abbasiyah yang begitu gemar meminum minuman nabidh[1].  Anak lelaki al-Mutawakkil yang bernama Mu`tazz membelanjakan sebanyak 86 million dirham bagi menyambut hari ulangtahunnya (Happy birthday).  Kemewahan dalam kehidupan di istana semakin bertambah ruah. Situasi ini menyebabkan ramai di kalangan para ulama’ pada zaman itu mulai bersikap berkecuali dan ada juga yang menentang. Sebagai contohnya;  al-Imam Jaafar al-Sadiq, Abu Hanifah, al-Imam Malik bin Anas di tentang oleh Khalifah Abu Jaafar al-Mansur dan para gabenornya. Al-Imam Ahmad bin Hanbal ditentang oleh Khalifah al-Ma`mum berhubung dengan isu penciptaan al-Quran. Al-Imam al-Syafie ditohmah sebagai pendukung puak Alawiyyah dan ditentang oleh Khalifah al-Rashid. Manakala al-Imam al-Bukhari pula dipaksa datang mengajar anak gabenor Khalid bin Ahmad tetapi al-Bukhari menolak. Lantaran ini, al-Bukhari terus dibuang daerah.

Dalam konteks perbincangan politik di Malaysia kini; slogan “KeTuanan Melayu” mulai dijaja demi menutup segala keburukan dan kepincangan akhlak para Menteri UMNO selaku parti peneraju utama Kerajaan Barisan Nasional.  UMNO dan Barisan Nasional memang betul-betul hampas!!!! Namun sejauh mana pula kemampuan pihak Pakatan Rakyat dalam usaha menawan hati rakyat? Adakah kredibiliti akhlak pemimpin Pakatan Rakyat  terutama sekali para pemimpin PAS lebih menonjol dan lebih baik dengan mengutarakan slogan “Ketuanan Islam” jika dibandingkan dengan “Ketuanan Melayu” yang jelas hampass?  Sejauh manakah slogan “Ketuanan Islam” itu bertakhta di hati para pemimpin PAS? Adakah slogan “Ketuanan Melayu” yang digembar-gemburkan mengatasi lebih daripada penampilan akhlak para pemimpin PAS itu sendiri terutama sekali akhlak serta penampilan gaya hidup segelintir pemimpin dengan rakyat jelata di bawah mereka????  Wa Allahu a’lam.


[1] Sejenis minuman yang menjadi pertikaian hebat di kalangan para fuqaha sama ada ia tergolong dalam katogari arak ataupun tidak.

One response to this post.

  1. Posted by MatBonk@PenyudotKong on 22 December 2010 at 2:51 am

    Ada beza dengan “ketuanan Rakyat”. Di USA “ketuanan Rakyat” is supreeme. Kaly rakyat nak Homoseksual, boleh je. Nak prno, boleh, kalu rakyat majority may.

    Tapi di sebalik greenback “In God We Trust”.

    Mat Bonk

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: