Archive for the ‘Entertainments’ Category

Kenduri Kahwin Meer al-Rasheed di Rantau Panjang 17/09/2011

Himpunan Anak Kelantan di Perantauan 30 Julai 2011

First World Hotel and Plaza, Genting Highland 28/05/2011

Breakfast kat hotel cafe

Planning sebelum bergerak

Naik mini monorail

Baba and Abe Apih

Ayah Su dan Balqis

Hafiz kayuh boat

Mak Su dan Aliyah

Bergambar dengan badut

Rodeo riding

Having funs

Ayah Su and his family

Atas geretak gantung

Dinosour Land...........sejuk dan berkabus

Bumped cars

up up and away !!!!

Inoza's family

KFC

First World Hotel and Plaza, Genting Highland 27/05/2011

Depan lobi hotel sebelum check in

Check in dan check out melalui mesin nih...

Cari bilik untuk family masing-masing

Dah jumpa bilik kita...

First World Plaza

Nasi sepinggan dengan lauk kari ikan tenggiri harganya rm 17.50 kat sini

Suhu dalam Snow World -7 darjah celcius

Snow World

Sebelum naik cable skyway

Dalam Sky way (cable)

Tinggi weh..cuaca sekitar 16 darjah celcius

Sky way Station

Depan First World Hotel

Santai dalam bilik

Peta


The Town Mouse and The Country Mouse

A town mouse visits a country mouse. The country mouse brings out his best best food. The country mouse says “Is this what you eat all the time?”.  The town mouse invites the country  mouse to visit him. ‘Come and see how well we live!” he says. The country mouse agrees to go with him. When they reach the town, the country mouse is frightened  by the noise and traffic. They almost get run over by the cars and buses! They reach a big house and the town mouse says “Come inside with me”. The town mouse leads him through a beautiful hall. “Look at all this!” he says proudly. They enter a room where there is a lot of food on the table. “Wow” says the country mouse ,”Look at all that food!”. “Lest`s start eating!” says the town mouse. Just as they start enjoying themselves, they hear a loud voice saying,  “Get away from there, you greedy little thieves!”. They see a woman coming after them with a broom! The mice run out of the house. “Let`s go to another house”, says the town mouse. “No, thank you” says the country mouse. “I want to go back to my simple but peaceful life!”.

Questions:

i)  What does the country mouse give his visitor?

ii) What does the town mouse want to show the country mouse?

iii) What frightens the country mouse in town?

iv) What do the two mice see on the table in the big house?

v) Why do the two mice run out of the big house?

This story had been collected from one of  my  children’s  storybooks.

Wardina: Selebriti Malaysia Tak Layak Bergelar Ikon

Oleh SITI AZIRA ABD AZIZ

BESAR tanggungjawab untuk bergelar ikon kerana masyarakat memandang ikon itu merupakan satu ikutan, inspirasi dan semangat yang positif.

Seperti yang ditegaskan oleh selebriti Wardina Safiyyah Fadlullah Wilmot, selebriti Malaysia tidak layak bergelar ikon.

Ini kerana kebanyakan selebriti Malaysia hanya gah pada cerita-cerita sensasi, memalukan dan mengaibkan berbanding cerita positif yang boleh menjadi ikutan masyarakat, luah Wardina dengan nada sedih.

“Kadangkala saya nak menangis apabila mendengar komen mereka. Mungkin juga media patut disalahkan kerana merosakkan pemikiran anak-anak Melayu dengan memberikan gambaran mengenai dunia artis yang mewah dan menyeronokkan,” katanya ketika dihubungi mStar Online.

Wardina akan memberikan seminar mengenai ‘Selebriti Sebagai Ikon Masyarakat’ yang akan diadakan di KB Mall, Kelantan pada 14 Februari ini bersama selebriti TV9 Farah Adeeba dan novelis Ayat-Ayat Cinta Habiburrahman El- Shirazy.

Dalam ‘menghentam’ selebriti Malaysia, Wardina tidak menafikan ada di kalangan mereka yang bijak.

“Saya percaya artis pun ada yang bijak serta mempunyai skil body language yang baik.

“Sebilangan tu pandai tapi kalau tiada ilmu pun tak berguna juga… sebab itu jawab soalan seperti orang bodoh.

“Jadi, saya nasihat kepada mereka agar menjadi penyanyi yang berilmu dan berguna kepada masyarakat.

“Bukan setakat tampil cantik dan menunjukkan kemewahan mereka seperti selebriti Hollywood,” jelas pengacara Malaysia Hari Ini itu.

Wardina berkata, tidak salah sekiranya selebriti tempatan mahu menjadikan kreativiti yang ditonjolkan oleh Hollywood.

“Bukannya kita ikut dan menerima bulat-bulat gaya hidup Hollywood. Saya juga tidak nampak ulama atau ustaz yang menegur artis-artis ini.

“Saya tahu yang manusia ini tidak sempurna tetapi sekurang-kurangnya saya tahu baiki diri-sendiri,” ujarnya lagi.

Lantaran daripada itu, ibu kepada tiga orang anak ini meluahkan rasa kecewanya apabila cerita sensasi lebih dipentingkan sehingga menyebabkan dia tidak berpeluang untuk memberikan sesuatu yang berguna dan baik kepada masyarakat.

“Saya kasihan kepada industri apabila cerita sensasi lebih diangkat. Biarlah orang kata kenyataan saya ini pedas dan mencetuskan kontroversi.

“Saya nak semua orang berfikir untuk perbaiki diri dan banyak membaca. Cantik itu akan hilang tetapi ilmu akan kekal. Popular itu ‘ok’ tapi akan hilang juga.

“Saya tak nak orang hormat saya sebab popular dan seksi tetapi siapa diri saya. Saya sentiasa mahu belajar kerana inginkan hidup yang lebih bermakna.

“Matlamat saya menjadi pengacara hanya untuk memberikan inspirasi kepada orang lain, bukannya memberikan hiburan yang melalaikan,” beritahunya yang akan tampil dengan dua buah buku tidak lama lagi.

Buku tersebut adalah buku cerita kanak-kanak dalam bahasa Melayu dan buku panduan ibu bapa untuk mengatasi masalah membesarkan anak-anak yang memfokuskan kepada pemakanan.

Selain sibuk membesarkan anak-anak, Wardina juga membahagikan masanya bagi mengikuti ijazah dalam bidang psikologi.

Dipetik dari: http://www.mstar.com.my/

Bukit Gambang Water Park

Adakalanya hidup seharian dan juga otak  kita perlukan rest. Untuk itu, pada pagi jumaat 15hb.Januari 2010 kira-kira pukul 8:30 a.m, saya sekeluarga bertolak ke Bukit Gambang Water Park di Pahang. Pada hari yang sama juga  Bernama menyiarkan berita tentang pengakuan Tok Guru Menteri Besar Kelantan sepertimana  di bawah

http://bernama.com.my/bernama/v5/bm/newsgeneral.php?id=468729

Lihat juga

http://kickdefella.wordpress.com/2010/01/14/rakyat-kelantan-kehilangan-rm50-juta-angkara-almenantunya-nik-aziz-bernama-ariffahmi/#comments.

Anyway, lupakan sekejap kemelut politik negeri Kelate seketika. Sapa-sapa yang terlibat buat salah dengan hak rakyat kenalah bertanggungjawab.  Kita sedang bercuti loni. Chooooowww !